Obersnel: Talijanska drama neizostavan dio riječke kulture, razmotrit ćemo što Grad Rijeka može učiniti

: Goran Stanzl/PIXSELL

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel za Hinu je, u povodu informacija iz HNK Ivana pl. Zajca da još nije stigla većina odobrenog i ugovorenog novca talijanske vlade za programe riječke Talijanske drame zbog čega dolazi u pitanje odigravanje premijere, izjavio da će sa suradnicima razmotriti koje su mogućnosti Gradu Rijeci u ovom slučaju na raspolaganju i što može učiniti, s obzirom na to da je, kako je istaknuo, “Talijanska drama neizostavan dio riječke kulture i važan element u očuvanju kulturnog naslijeđa talijanske manjine u Rijeci”.

“Grad Rijeka uredno izvršava svoje obaveze prema HNK-u te, među ostalim, izdvaja sredstva za plaće i pokriva dio troškova rada Talijanske drame. S obzirom na to da Grad Rijeka za rad HNK Ivana pl. Zajca već sada izdvaja preko 42 milijuna kuna godišnje teško je pronaći dodatna sredstva kako bi se pokrili i troškovi za čije su zatvaranje bila predviđena sredstva talijanske Vlade”, naveo je Obersnel.

“Vjerujem da će Italija ipak izvršiti preuzete obaveze i da neće biti potrebe za intervencijama, a niti za otkazivanjem predstava”, istaknuo je.

Obnašatelj dužnosti intendanta HNK Marin Blažević danas je potvrdio da nije pristiglo 112 tisuća od ugovorenih i odobrenih 152 tisuće eura iz talijanske vlade za djelovanje, odnosno programe Talijanske drame u ovoj godini. Kako su u tijeku pripreme Talijanske drame za premijernu izvedbu Goldonijeve “Gostioničarke Mirandoline” u režiji Paola Magellija u studenom, Blažević je kazao da je odlučio da se ta premijera odgodi ako ne stigne barem pola duga iz Italije do kraja listopada. Predstava “Gostioničarka Mirandolina” treba biti središnji događaj svečanosti obilježavanja 70. godišnjice djelovanja Talijanske drame u Rijeci.

Komentiraj