OBERSNEL “Tajanijeve insinuacije o talijanskoj Istri i Dalmaciji izvan svake pameti”

Goran Kovačić/Pixsell

U povodu izjava predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija o “talijanskoj Istri i Dalmaciji”, oglasio se i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.
Obersnel izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija smatra pogrešnom i skandaloznom i ističe da su izvan svake pameti bilo kakve insinuacije da su Dalmacija i Istra talijanske.

“Ovakvo olako svojatanje teritorija neke države ne bi smjelo biti dozvoljeno nikom, posebno ne osobama na čelu Europske unije, saveza koji se, među ostalim, temelji i na suverenosti svih država koje ga čine. Upravo zato očekujem žestoku reakciju Vlade, Sabora i svih hrvatskih zastupnika u EU parlamentu.” – poručio je Obersnel.

Podsjećajući da je Rijeka, uz Istru i Dalmaciju , također nekada bila pod okupacijom fašističke Italije, Obersnel, kao riječki gradonačelnik, ali i kao građanin Republike Hrvatske, najoštrije osuđuje ovaj istup predsjednika Europskog parmalmenta.

“Treba reći i da današnji Tajanijev istup jasno pokazuje kako je povijesni revizionizam opasna kategorija te se nadam da će ovaj primjer upaliti lampice u glavama hrvatskih revizionista koji uporno pokušavaju revidirati povijest te NHD i ustaški pokret prikazati kao kakve simpatične domoljube i borce za hrvatsku državu. Jer upravo je ustaški poglavnik Ante Pavelić, u zamjenu za potporu u dolasku na vlast, tadašnjoj talijanskoj fašističkoj vlasti prepustio veći dio hrvatske obale, a Tajani se danas očito referira upravo na to razdoblje. No, Istra i Dalmacija nisu talijanske još od Drugog svjetskog rata kada su ih Hrvatskoj u krvavim bitkama vratili partizani. I bez obzira na Tajanijeve insinuacije, tako će i ostati.”, naveo je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Komentiraj