Obersnel predstavio mjere poništavanja manjka proračuna od 277 milijuna kuna

HINA/ Miljenko KLEPAC/

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel predstavio je u četvrtak na sjednici Gradskog vijeća plan mjera da se poništi manjak gradskog proračuna od 277 milijuna kuna te smanje obveze Grada u sljedećih osam godina, čemu se oporba usprotivila.

Obersnel je rekao da se taj dokument morao donijeti zbog naloga Državne revizije. Dodao je kako je riječ o deficitu koji se povlači već desetljeće, a nastao je u prvom redu zbog gospodarske krize te nekoliko poreznih reformi koje su smanjivale prihode lokalnoj samoupravi. Smjernice je izradio Institut za javne financije, a plan po njima mjerodavne gradske službe. Obersnel je podsjetio da je donošenje tog plana u njegovoj ovlasti, ali ga je odlučio predstaviti Gradskom vijeću zbog velikog interesa vijećnika.

Manjak se namjerava smanjiti rješavanjem međusobnih imovinskih odnosa s državom, uglavnom kroz reguliranje statusa zgrada kojima se koriste državna tijela, a u vlasništvu su Grada Rijeke. Tako se planira uprihodovati oko 70 milijuna kuna a ostalo povećanje prihoda odnosi se na veći iznos od korištenja javnih površina, postupno povećanje cijene najma stanova u vlasništvu Grada, zakupa poslovnih prostorija, povećanja prihoda od prava služnosti vodova, prodaje poslovnih prostorija i stanova u gradskom vlasništvu.

Rashodi se planiraju smanjiti ograničenjem rashoda za plaće za sve zaposlene kojima se plaće isplaćuju iz proračuna te ograničavanjem rashoda za naknade građanima i kućanstvima. Smanjit će se rashodi svih gradskih odjela, a najviše u odjelima za kulturu i komunalni sustav.

Ivona Milinović (HDZ) ocijenila je da je plan “vrlo nekonkretan” te da je to više skup želja. Istaknula je da su neke od predloženih mjera, kao redovito planiranje i analiza rashoda te isplativosti ulaganja, trebale biti ionako u sustavu upravljanja gradskim financijama. Prihodi se u većini namjeravaju povećati na teret građana i poduzetnika, rekla je, dodajući da su i drugi veliki gradovi prošli kroz krizu i promjene fiskalne politike pa nemaju ni upola tako visok deficit.

Tihomir Čordašev (Akcija mladih) istaknuo je kao vrlo loše mjere planirano smanjenje socijalnih prava te plaćanja boravka u dječjim vrtićima i kad djeca nisu u njima u ljetnim mjesecima. Predstavnici vladajuće koalicije Vojko Braut (SDP), Oskar Skerbec (IDS) i Ana Trošelj (PGS) ocijenili su pak da je plan vrlo ozbiljan i pozitivan dokument te su izrazili zadovoljstvo što će se konačno krenuti u smanjenje deficita.

Gradonačelnik Obersnel je rekao da Rijeka ima veliki deficit, ali je pritom upitao koji je grad vlastitim novcem izgradio toliko sportskih objekata, dječjih vrtića i cesta.

Izvješće o izvršenju gradskog proračuna u prvoj polovici godine prihvaćeno je većinom glasova vladajuće koalicije. Predstavljajući izvješće, gradonačelnik Obersnel je iznio podatke o ostvarenju prihoda oko 37 posto te rashoda oko 36 posto u odnosu prema godišnjem planu. I prihode i rashode tijekom ove godine obilježava očekivani veliki priljev novca iz EU fondova te, kako je rekao, “njegov utrošak u realizacijama projekata u drugoj polovici godine”.
Prihodi od poreza su rasli više od očekivanog, ali je to i dalje ispod razine na kojoj bismo bili zadovoljni jer su poreznim reformama jedinice lokalne samouprave previše izgubile, istaknuo je Obersnel. Dodao je i da u prvoj polovici godine nije bilo novih zaduženja.
Iznoseći razloge za neprihvaćanje izvješća, Tihomir Čordašev je rekao da se malo, ili se uopće nije ulagalo u zahvate poput obnove rimskog bedema, riječkih šetnica, zaštite zraka, izrade karte buke, sanacije divljih deponija, nabave urbane opreme, sanacije rimskih bedema ili kaštela na Trsatu.

Ivona Milinović u ime HDZ-a  je ustvrdila da se proračun loše planirao pa se to nastavlja i u njegovu izvršenju.
Tijekom aktualnog sata Sandro Vizler (HNS) upitao je gradonačelnika ima li informacija o stanju u tvrtki Luka Rijeka, upozoravajući da bi mogući kolaps te tvrtke imao goleme posljedice za grad. Rekao je da se Luka bori s likvidnošću, da je cijeli srednji menadžerski sloj smijenjen a da nije pronađena odgovarajuća zamjena te upitao može li se organizirati tematska sjednica Gradskog vijeća o tome.
Gradonačelnik je rekao da zna samo ono što može znati kao član Upravnog  vijeća Lučke uprave, ističući da je Luka Rijeka privatna tvrtka. Luka je ostvarila pad prometa u prvih šest mjeseci ove godine, a provedena dokapitalizacija i promjene u vlasničkoj strukturi nisu donijele nove očekivane poslove i klijente,  rekao je. “I sindikati izražavaju nezadovoljstvo pa su zatražili održavanje sjednice županijskog Gospodarsko-socijalnog vijeća.  Predlažem da nakon toga utvrdimo hoćemo li sazivati i tematsku sjednicu Gradskog vijeća”, zaključio je Obersnel.

Komentiraj