Obersnel pozvao Plenkovića na kavu: “Možemo i u Three Monkeys”

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel u utorak je za N1 komentirao slučaj kafića iz Rijeke, čiji je vlasnik objavio da članovi HDZ-a nisu dobrodošli u njegov lokal.

U otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću Obersnel je u ponedjeljak napisao da pogrešna objava jednog ugostitelja na društvenim mrežama, koju je relevantna politika već osudila, “nije nešto za što se očekuje premijerova reakcija kakvu je pokazao danas”.

“Kada se pojava objavila napisao sam jasno priopćenje u kojem sm rekao da ne želim da se Riječani dijele po bilo kojoj, pa ni po stranačkoj osnovi, kao i da nema onih koji su negdje dobrodošli, i onih koji to nisu. Pozvao sam na smirivanje, jer smatram da se izjava dala u afektu zbog svega što se ugostiteljima događa”, istaknuo je Obersnel.

Podsjetio je da su u listopadu Rijekom šetali crnokošuljaši, slavili smrt partizana koji su oslobodili Rijeku i prijetili umjetniku koji je postavio umjetničku instalaciju na neboder. “Zašto tada premijer nije reagirao, pozvao nekoga da ode u Rijeku i vidi što se to događa?”, pita riječki gradonačelnik.

“Mislim da, ako pogledamo što se događa u zadnjih dvije godine, vidimo koliko je uvreda izrečeno svima koji ne misle onako kako misli premijer i HDZ. Oni još tvrde da su jedina državotvorna stranka u zemlji. Neka razmisle o svom ponašanju, pa će i reakcija na njihovo ponašanje biti blaža”, dodao je Obersnel, ali i istaknuo da sve što kaže ne umanjuje neumjerenost izjave vlasnika kafića, koju je odmah osudio.

Istaknuo je da su mnogi godinama upozoravali na radikalizaciju i popuštanje onima koji propagiraju profašističke ideje i nasilje, a Vlada je ostala gluha. “Plenkovića sam doživljavao kao umjerenog proeuropski orijentiranog političara, za kojeg sam mislio da može promijeniti lice HDZ-a. No njegovi istupi vezano za riječki kafić i generaliziranje Rijeke me polako razuvjeravaju od takve njegove slike i žao mi je zbog toga. Ne postoji jednako mjerilo za sva radikalna ponašanja, kojih u Hrvatskoj ne nedostaje”, kazao je.

Obersnel navodi da premijer uvijek ima otvoren poziv da posjeti Rijeku, a pozvao ga je i na kavu, ako treba i u ‘Three Monkeys’-

Komentiraj