Obersnel o instalaciji sa zastavom bivše SFRJ: “Povijest ne možemo promijeniti”

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je u subotu na konferenciji za novinstvo organizacijskog tima projekta Europske prijestolnice kulture  na upit novinara komentirao prebojavanje ilustracije zastave SFRJ u sklopu instalacije “Rijeka, koraci i vrijeme” na Korzu i reakciju HVIDRA-e  u kojoj se tvrdi da je postavljanje te zastave provokacija.

Obersnel je istaknuo da povijest ne možemo promijeniti te dodao:  “Jedna od ideja projekta EPK bila je ‘aktivni građani u aktivnom gradu’, a neki, koji ne vole projekt ili ne žele razumjeti što se radi, aktivni su na ovaj način. U instalaciji na Korzu je, uz vremensku crtu na kojoj je naveden niz podataka o povijesti Rijeke  izložen i niz zastava država u kojima je bila Rijeka u proteklih stotinjak godina. Među njima je bila i Jugoslavija, ali su izložene, primjerice i zastave Kraljevine Italije, njemačkog Trećeg Reicha.” , rekao je riječki gradonačelnik.

Iz PU primorsko- goranske potvrđeno je da je priveden osumnjičeni za prebojavanje plakata crvenom bojom te da kriminalističko istraživanje traje.

Prebojani plakat je zamijenjen novim, a na riječkome Korzu koje je tijekom cijeloga dana, od  ranih jutarnjih sati prepuno ljudi, Riječana i gostiju iz Hrvatske i inozemstva,  upravo je  instalacija “Rijeka, koraci i vrijeme” pobudila veliko zanimanje jer šetnjom po vremenskoj liniji dugoj 232 metra zapravo se korača kroz 116 godina bogate riječke povijesti.

Komentiraj