Goran Kovačić/Pixsell

Obersnel izrazio sućut Gradu Gdanjsku, riječkom gradu – prijatelju

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel  u utorak je u ime Grada Rijeke uputio izraze duboke sućuti kolegama i prijateljima poljskog Grada Gdanjska, riječkog grada-prijatelja, u povodu šokantne tragične smrti gradonačelnika Gdanjska, Pawela Adamowicza.

U svojem je pismu, između ostalog, poručio da je Rijeku, nakon šokantne informacije objavljene u medijima u nedjelju o brutalnom činu nasilja nad gradonačelnikom Gdanjska, po jučerašnjem saznanju o njegovoj smrti, obuzela velika tuga.

“Gradonačelnika Adamowicza poznavali smo od 2006. godine, kada je posjetio Rijeku i inspirirao nas svojim pozitivnim duhom, nudeći prijateljstvo i ukazujući na logiku i nužnost započinjanja suradnje dvaju lučkih gradova Gdanjska i Rijeke. Bio je uvjerljiv i argumentiran, zanimljiv i uspješan u svojoj viziji naše zajedničke budućnosti u liberalnoj, otvorenoj i budućnosti orijentiranoj Europi.”

Izražavajući sućut riječki gradonačelnik dalje navodi da  je riječka delegacija posjećujući Gdanjsk vidjela čudesan grad o kojem je Adamowicz govorio poznavajući ga kao svoje mjesto rođenja i odrastanja te kao dugogodišnji gradonačelnik – grad razvijen i uspješan, s romantičnim njegovanjem povijesti na kojoj je utemeljen.

“Kao članovi Odbora regija Europske unije, često smo se sastajali u Bruxellesu. Uvijek mi je bilo zadovoljstvo susresti Pawela Adamowicza, slobodnog mislioca, strastvenog liberala smjernih stavova o Europi. Mnogo će mi nedostajati zbog toga.” – naveo je Obersnel uz molbu da se obitelji Adamowicz prenesu izrazi najdublje sućuti.

“Gradonačelnik Adamowicz je brutalno ubijen. To se ne može zaboraviti. Međutim, njegova djela i izvrsne ideje nadići će ovu tragediju i svi ćemo ga pamtiti kao iznimnu osobu, graditelja mostova među ljudima, gradovima i zemljama“ – završio je Obersnel u svojem pismu sućuti kolegama prijateljskog grada Gdanjska.

Gradonačelnik poljske luke Gdanjsk Pawel Adamowicz napadnut je nožem u nedjelju navečer na dobrotvornom skupu pred nekoliko stotina osoba. U ponedjeljak je preminuo od ozljeda.  Osumnjičeni za napad, 27-godišnjak s policijskim dosjeom, uhićen je.

Napadač je skočio na podij, zgrabio mikrofon i vikao da ga je prethodna vlada Građanska platforma (ljevica) bacila u zatvoru i mučila.  “I zato Adamowicz mora umrijeti”, uzviknuo je muškarac.

Na dužnosti gradonačelnika 53-godišnji Adamowicz bio je od 1998., a Građanska platforma poduprla je njegov reizbor na lokalnim izborima u jesen 2018.

.

 

 

Komentiraj