HINA/ Miljenko KLEPAC

OBERSNEL ‘Birači stranaka koje čine novu većinu u riječkom Gradskom vijeću su izigrani’

Riječki gradonačelnik i predsjednik riječkoga SDP-a Vojko Obersnel u srijedu je na konferenciji za novinstvo, komentirajući konstituiranje riječkoga Gradskog vijeća, ustvrdio da su birači stanaka, koje su glasale za novu većinu u Vijeću, izigrani, a tako stvorena koalicija neprincipijelna.

Obersnel je naglasio da nije sporan legitimitet sjednice, Gradskog vijeća niti izabranog predsjednika Tihomira Čordaševa iz Akcije mladih, ali da je stvorena neprincipijelna koalicija, kao rezultat činjenice da demokracija nije savršen model, iako najbolji kojeg poznajemo.

Rekao je da je Akciji mladih nakon izbora među prvima nuđena suradnja na programskoj osnovi, s njegovim gradonačelničkim programom kao okosnicom, uz mogućnost proširenja i izmjena. No, rekao je, nismo dobili ni jedno slovo na papiru jer je njih zanimalo samo mjesto predsjednika Gradskog vijeća. “Danas u Gradskom vijeću imamo koaliciju i HDZ-a i nezavisne liste Hrvoja Burića i drugih, a ne znam je li itko tko je glasao za stranke poput Akcije mladih ili Liste za Rijeku baš to želio”, istaknuo je.

No najvažnije je da će grad nastaviti normalno funkcionirati a da ću ja kao gradonačelnik izvršavati svoje obaveze iz zadanog programa te se nadam da će Gradsko vijeće pokazati razumijevanje, mudrost i političku odgovornost, rekao je. Ako izostane potpora Gradskog vijeća, idemo na nove izbore a mi smo za njih spremni i ne bježimo od te mogućnosti te ne pristajemo ni na kakve ucjene, kazao je Vojko Obersnel.

“Uopće ne znamo program te koalicije, a bojim se da njihove programe ne znaju ni oni sami. Jedino zajedničko im je da su im na čelu ljudi koji su glatko poraženi na izborima za gradonačelnika”, zaključio je.

Na konstituirajućoj sjednici riječkoga Gradskog vijeća, održanoj u utorak,  koalicija SDP-PGS-HSU-IDS-Laburisti-SDSS-HSS, koja je dobila najviše glasova na izborima, nije uspjela ostvariti većinu. Za jnihov prijedlog da predsjednik vijeća bude Oskar Skerbec (IDS) glasovalo je samo 15 vijećnika te koalicije. Protiv je glasao 21 vijećnik stranaka Akcije mladih, HDZ-a, Nezavisne lsite Hrvoja Burića, Liste za Rijeku, Mosta nezavisnih lista i HNS-a. Oni su potom glasali za izbor Tihomira Čordaševa (Akcija mladih) za predsjednika, a 15 vijećnika SDP-ove koalicije je ostalo suzdržano.

Komentiraj