Obersnel: ‘Odgađaju se sve manifestacije u Rijeci, pozivam da strah zamijenimo mjerama opreza’

Vezano uz prevenciju širenja zaraze koronavirusom, oglasio se u četvrtak poslijepodne priopćenjem gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

“S obzirom na trenutni razvoj situacije vezane uz koronavirus te mjere zaštite stanovništva koje se poduzimaju s ciljem sprječavanja širenja virusa, do 14. travnja odgađaju se sve manifestacije u organizaciji Grada Rijeke, ustanova u kulturi Grada Rijeke i Doma mladih, a neće se provoditi niti
program Europske prijestolnice kulture. Tako se do 14. travnja odgađaju svi programi u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, Muzeju grada Rijeke, Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, Art kinu, Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca i Gradskom kazalištu lutaka dok će Gradska knjižnica Rijeka ostati otvorena, izuzev prostora Čitaonice.”, naveo je Obersnel.  Uz to, u sportskim objektima Grada Rijeke do 14. travnja sportska događanja odvijat će se bez publike, a do istog datuma ni građani neće moći na Bazene Kantrida.

Odluka je donesena s ciljem dodatne prevencije zaraze korona virusom, a datum 14. travnja vezan je uz prijedlog Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije kojim je od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske traženo da se od 16. ožujka do 14. travnja obustavi rad dječjih vrtića, škola i fakulteta u Primorsko-goranskoj županiji.

“Ovisno o razvoju situacije, po isteku tog datuma, ukoliko za to bude potrebe, bit će donesene nove odluke s ciljem prevencije zaraze. Također, preporučujem svim organizatorima javnih događanja na području Grada Rijeke, i to događanja koja uključuju okupljanje ljudi u bilo kojem broju, da do daljnjeg navedena događanja odgode. Iako je za formalnu suglasnost o održavanju događanja nadležan županijski stožer, odnosno u višem redu nadležnosti – nacionalni stožer civilne zaštite,
smatram da svi ukupno i svatko pojedinačno trebamo razumjeti odgovornost koju imamo u situaciji u kojoj se trenutno nalazi praktički čitava Europa.”, navodi se u pripćenju riječkog gradonačelnika.

Obersnel podsjeća da je u Hrvatskoj  sada na snazi zabrana javnih okupljanja na otvorenom za preko 1000 ljudi, uz najavu da se zabrana okupljanja uvodi i za okupljanja od 100 ljudi, a županijski stožer je najavio da neće davati suglasnosti ni za događanja u zatvorenim prostorima koja ne mogu osigurati posebne garancije organizatora.

“U tom svjetlu, a s obzirom na razumijevanje činjenice da nam je zdravlje i sigurnost građana najviši prioritet, pozivam sve organizatore manifestacija i bilo kakvih javnih događanja da navedena okupljanja odgode do daljnjeg. Također, pozivam sve građane i građanke Rijeke na odgovorno ponašanje, praćenje uputa nacionalnog stožera civilne zaštite koji je objavio niz priopćenja vezanih uz organizaciju svakodnevnog života. Apeliram na smanjivanje straha i panike, i pozivam da strah zamijenimo uvođenjem mjera opreza u svakodnevici. Kriza s kojom smo suočeni, svakako će
doći kraju, a izlaz iz nje leži u odgovornom ponašanju i praćenju uputa nadležnih tijela. Također, Grad Rijeka će poduzeti sve korake na koje nas obveže nacionalni stožer civilne zaštite. U ovom su trenutku mjerodavne preporuke epidemiologa, koji čine sastavni dio timova za donošenje mjera zaštite stanovništva te za donošenje različitih odluka vezanih uz organizaciju rada različitih službi i javnih ustanova.“, zaključuje u poruci javnosti gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

 

Komentiraj