OBAMA VELIKOJ BRITANIJI: Male nade za brzi trgovinski sporazum

FaH

Američki predsjednik Barack Obama u nedjelju je dao Velikoj Britaniji malo nade u brzi trgovinski dogovor nakon Brexita, no rekao je da će raditi na tome da se osigura stabilnost ekonomskih veza između dviju strana nakon britanskog referenduma o izlasku iz Unije.

Obama se sastao s britanskom premijerkom Theresom May na početku summita G20 u Kini u vrijeme dok se Velika Britanija upušta u dugi proces ponovnog dokazivanja kao neovisne trgovačke sile nakon šoka zbog rezultata lipanjskoga referenduma o izlasku iz EU.

Obama, koji je u travnju posjetio London kako bi poručio Velikoj Britaniji da će kao zemlja biti na kraju reda za trgovinski sporazum ako napusti EU, sastao se s May prvi put otkad je postala premijerka kako bi razgovarao s njom o Brexitu i ostalim svjetskim temama.

Obama je May ponovio uvjeravanja da će britanski najbliži politički, komercijalni i vojni saveznik stajati uz nju, no nije promijenio stajalište  da je Brexit bio pogreška i da London neće biti u stanju uskočiti u red i ostvariti trgovinski sporazum.

“Apsolutna je istina da sam i prije Brexita vjerovao, a vjerujem i sada nakon njega, da je svijet imao iznimne koristi od britanskog sudjelovanja u EU”, kazao je na zajedničkoj konferenciji za novinare s May.

“Prva zadaća (za Veliku Britaniju) jest ustanoviti što Brexit znači u odnosu na Europu i naša zadaća jest osigurati da je Transpacifičko partnerstvo (TPP) uspostavljeno te da smo napredovali prema pregovorima za Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo (TTIP) u koje smo uložili mnogo vremena i napora”, kazao je Obama.

TTIP je trgovinski dogovor između SAD-a i EU-a koji je u zastoju, a TPP je američki trgovinski sporazum s Azijom.

U međuvremenu je australski premijer Malcolm Turnbull u nedjelju rekao da su njegova zemlja i Velika Britanija vrlo predani tome da imaju što prije  sporazum o slobodnoj trgovini nakon što Velika Britanija iziđe iz EU-a.

“Oni moraju uspostaviti sporazume o slobodnoj trgovini na što gledamo s entuzijazmom i potporom, a na tehničkoj razini pružamo pomoć Velikoj Britaniji koliko možemo”, rekao je Turnbull novinarima u Hangzhou.

I Obama i May rekli su da će nastojati minimalizirati utjecaj Brexita te naglasili bliskost dviju zemalja izrazivši želju za jačanjem veza što je više moguće.

“Učinit ćemo sve što možemo da osiguramo da posljedice odluke ne završe raspadom onoga što već jest čvrst i jak gospodarski odnos”, rekao je Obama.

Komentiraj