Obama u skraćenom posjetu Španjolskoj nakon ubojstava u Dallasu

Autor:

EPA/MICHAEL REYNOLDS

– Američki predsjednik Barack Obama u nedjelju je u službenom posjetu Španjolskoj no boravak je odlučio skratiti nakon ubojstava policajaca u Dallasu u Teksasu kamo će otputovati početkom tjedna u pokušaju da smiri nemire izazvane rasnim napetostima.

Obamin avion sletio je u subotu u zračnu bazu Torrejon de Ardoz, blizu Madrida, gdje ga je dočekao kralj Felipe VI.

Kad su se njih dvojica susrela u rujnu 2015. prigodom službena posjeta kralja Washingtonu, Obama je zaželio da Španjolska bude “snažna i jedinstvena”, što je bila poruka Kataloniji, španjolskoj regiji zahvaćenoj željom da proglasi neovisnost.

Narodna stranka Mariana Rajoya (desni centar) pobijedila je na zadnjim parlamentarnim izborima organiziranima 26. lipnja, samo šest mjeseci nakon prethodnih. No, potrebne su mu druge stranke kako bi sastavio koaliciju jer je dobio tek 137 od 350 mjesta u parlamentu.

Američki predsjednik u Madridu se osim s premijerom Rajoem sastaje i s čelnicima oporbe Pedrom Sanchezom (šef socijalista), liberalom Albertom Riverom (Ciudadanos-Građani) i Pablom Iglesiasom, šefom stranke krajnje ljevice Podemos (Možemo).

Cilj Obamina puta je zahvaliti Španjolskoj za angažman u području obrane Sjedinjenih Država, objašnjava Charles Powell, direktor Kraljevskog instituta El Cano, bliskog kralju.

Španjolska je jedna od zemalja u kojima su Sjedinjene Države rasporedile svoj proturaketni štit i dale svoju pomorsku bazu Rota blizu Cadiza na krajem jugu Španjolske za četiri američka vojna broda opremljena presretačima.

Obama je posjet Španjolskoj skratio i vraća se u Washington u nedjelju navečer kako bi početkom tjedna mogao biti u Dallasu. U subotu navečer je, nakon završetka summita NATO-a u Varšavi, pozvao Ameriku da bude jedinstvena nakon ubojstava petorice policajaca u Dallasu te policijskih ubojstava dva crnca u Minnesoti i Louisiani koji su izazvali masovne prosvjede i nemire.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)