EPA/DANIEL IRUNGU

OBAMA U KENIJI “Afrički poduzetnici mogu potaknuti rast”

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u subotu u Keniji afričkim poduzetnicima da oni mogu pomoći u borbi protiv nasilnih ideologija i potaknuti rast na kontinentu, te dodao kako im vlade moraju pomoći tako da zajamče vladavinu prava i suzbiju korupciju.

Obama je govorio na Globalnom poduzetničkom summitu na početku svoga prvog predsjedničkog posjeta Keniji, domovini svoga oca, najvećem gospodarstvu istočne Afrike i zemlji koja u zadnje vrijeme trpi napade somalske islamističke skupine al Šababa.

 

  • Očekuje se da poslije na subotnjim razgovorima s predsjednikom Uhuruom Kenyattom glavna tema bude sigurnost, ali Obama želi osnažiti i poslovne veze s Afrikom u kojoj je Kina još 2009. pretekla SAD na mjestu najvećeg trgovinskog partnera.

 

“Afrika je u pokretu. Ona je jedna od najbrže rastućih regija na svijetu”, rekao je Obama na konferenciji na kojoj je dočekan aplauzom jer je govor počeo pozdravom “Jambo” što na svahiliju znači “Zdravo”. “Krasno je što sam opet u Keniji”.

Dodao je da vlade imaju važnu ulogu u pitanjima poput vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Američki bi predsjednik trebao obići spomenik žrtvama terorističkog napada na američko veleposlanstvo u Nairobiju 1988., te održati javni govor Kenijcima u kojem se očekuje da će se baviti svojim odnosom s domovinom svoga oca.

U nedjelju navečer trebao bi otputovati u glavni grad Etiopije Adis Abebu i u ponedjeljak se ondje sastati s premijerom Hailemariamom Dealegnom.

Prije povratka u SAD u utorak Obama će se sastati i s predstavnicima civilnoga društva te u Adis Abebi posjetiti sjedište Afričke unije.

Komentiraj