EPA/KHAM NGUYEN

Obama u Hanoju radi “jačanja odnosa”

Američki predsjednik Barack Obama susreo se u ponedjeljak s vijetnamskim čelnicima, prvog dana trodnevna posjeta zamišljenog da “ojača odnose” i pokaže spremnost Washingtona da pošalje signal moćnom kineskom susjedu.

“Naš dolazak je simbol jačanja odnosa koje smo izgradili tijekom zadnjih desetljeća”, izjavio je Obama na susretu s vijetnamskim predsjednikom Tran Dai Quangom.

Zemlja s 90 milijuna stanovnika pojačana ritma rasta, Vijetnam jako računa na sporazum o transpacifičkoj razmjeni, sklopljen između 12 zemalja, među kojima SAD i Japan ali ne i Kina. Obama se nada njegovu ratificiranju prije odlaska s vlasti početkom 2017.

Prvi posjet Obame, a treći nekog američkog predsjednika nakon završetka rata 1975., izazvao je velika očekivanja. Duž ulice koja vodi do kompleksa predsjedničkog ureda Obamu su dočekala djeca koja su mahala američkim i vijetnamskim zastavama, a vojni orkestar svirao je.

Do Obamina posjeta dolazi u trenutku kad je imidž SAD posebno povoljan u toj zemlji jugoistočne Azije. Po anketi koju je prošle godine proveo Pew Research Centre, 78 posto Vijetnamaca ima pozitivno mišljenje spram SAD-a, a taj je postotak još i viši među mladima.

Diplomatski odnosi normalizirani su u vrijeme predsjednika Billa Clintona koji je i prvi posjetio tu zemlju. Na snazi je i dalje američki embargo na izvoz oružja u Vijetnam čije ukidanje traži ta zemlja. Zabrana je ublažena 2014. no analitičari smatraju da bi potpuno ukidanje embarga ostavilo SAD bez jakog sredstva pritiska na potencijalnog saveznika u Aziji od kojeg se dugo traži da poboljša stanje ljudskih prava.

Većina Obaminih savjetnika zalaže se za daljnje ublažavanje embarga što bi poduprlo napore Hanoja da izgradi sustav odvraćanja protiv susjedne vojne velesile Kine.

Jedan od prvih sporazuma koji su potpisani tijekom Obamina posjeta je ugovor o isporuci dijelova za Boeinge za vijetnamskog avioprijevoznika vrijedan 11,3 milijarda dolara.

Nakon susreta i konferencije za tisak s predsjednikom Tran Dai Quangom, Obama će se susresti s prvim čovjekom vijetnamske Komunističke stranke Nguyenom Phu Trongom.Njega je ugostio prije nepunih godinu dana u Ovalnom uredu što je bilo prvi put 40 godina nakon pada Sajgona.

Kineska novinska agencija Xinhua u osvrtu na Obamin posjet napisala je u komentaru u nedjelju kasno navečer kako jačanje odnosa SAD-a i Vijetnama ne smije ugroziti mir i stabilnost u Aziji te “ne smije biti upereno ili naštetiti strateškim interesima treće zemlje”.

Komentiraj