OBAMA U ARGENTINI: Potpora reformama i počast žrtvama diktature

Autor:

epa05225939 US national flags fly on Plaza de Mayo in Buenos Aires, Argentina, 22 March 2016. The country is preparing for a visit by US President Barack Obama to start on 23 March, after a historic visit to Cuba.  EPA/DAVID FERNANDEZ

Nakon povijesnog posjeta Kubi, američki predsjednik Barack Obama doputovao je u srijedu u Argentinu kako bi ojačao diplomatske i gospodarske odnose s tom zemljom u kojoj je nakon dvanaest godina vladavine ljevice u prosincu prošle godine na vlast došao predsjednik Mauricio Macri koji se zauzima za tržišne reforme.

Tijekom dvodnevnog posjeta u koji je došao sa svojom obitelji Obama će pružiti potporu reformskoj vladi i odati počast žrtvama vojne diktature (1976.-1983.), četrdeset godina nakon državnog udara.

Izbor trenutka Obamina posjeta potaknuo je polemiku u Buenos Airesu budući da zemlja obilježava 40. obljetnicu početka krvave diktature, ali se čini da je pozitivno rješenje starog zahtjeva, otvaranje vojnih i arhiva CIA-e, smanjilo napetost.

U vrijeme Hladnog rata između Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza, Washington je podupirao vojne diktature u Latinskoj Americi, napose argentinsku huntu, u ime borbe protiv komunizma. Argentinski aktivist Adolfo Perez Esquivel, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1980. godine, pozvao je u pismu Obamu, laureata iste nagrade, da prizna umiješanost SAD-a u zločine vojne hunte. U tom slučaju, “bit ćeš dobrodošao”, poručio mu je.

Američki predsjednik će u četvrtak ujutro posjetiti spomen park u kojemu su imena tisuća žrtava uklesana u kamenu.

Argentinsku prijestolnicu će napustiti u četvrtak oko podneva, kada će početi komemoracije povodom obljetnice državnog udara iz 1976.

Obama će se u srijedu sastati s kolegom Mauriciom Macrijem, bivšim gradonačelnikom Buenos Airesa s desnog centra, koji je prije tri mjeseca preuzeo dužnost argentinskog predsjednika i čije gospodarske reforme SAD podupire.

SAD ima sada u Argentini dobrog sugovornika nakon dvanaest godina vlasti Nestora i Cristine Kirchner, ljevičara i protivnika Washingtona čija je protekcionistička gospodarska politika ljutila tržišta.

Kao i na Kubi, vrijeme je za pomirbu. Macri želi ojačati bilateralne veze s SAD-om i privući američka ulaganja u Argentinu koja je zadnjih mjeseci ukinula nadzor nad deviznim tečajem i ograničenje uvoza a stranim tvrtkama omogućila da svoju zaradu iznesu iz zemlje. Dvije strane rade i na rješavanju starog sukoba zbog duga iz vremena gospodarske krize 2001.

OZNAKE: argentina, obama

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)