Obama: Trumpa diskvalificiraju njegove izjave

Autor:

EPA/AUDE GUERRUCCI

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u utorak da bi komentari o ženama snimljeni 2005. trebali diskvalificirati republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa čak i za posao u lokalnom dućanu.

“Nalazimo se u situaciji u kojoj čovjek govori stvari koje nitko ne bi tolerirao ni za posao u 7-Eleven”, rekao je Obama, govoreći na skupu potpore Hillary Clinton u Greensborou, u Sjevernoj Karolini, misleći pritom na lanac malih lokalnih dućana.

Međutim, i dalje imate ljude koji govore “snažno se protivimo onome što je rekao.. ali i dalje ga podupiremo. Meni to nema smisla”, kazao je Obama.

Video snimka iz 2005., objavljena u petak, zadala je težak udarac kampanji republikanskog predsjedničkog kandidata, čija popularnost u anketama pada, a leđa su mu okrenuli brojni istaknuti članovi stranke.

Od Trumpa se među zadnjima distancirao i predsjednik Zastupničkog doma Kongresa republikanac Paul Ryan, a Trump je u utorak kazao da ne treba njegovu potporu.

“Ne želim njegovu potporu, nije me briga za njegovu potporu”, rekao je Trump, u intervjuu za Fox Newx.

Ryan se odlučio u ponedjeljak distancirati od Trumpa i objavio da ga više neće braniti niti sudjelovati u njegovoj kampanji.

Ryan je u razgovoru s republikanskim zastupnicima u Kongresu rekao da će svu svoju energiju uložiti u očuvanje republikanske većine u tom domu kako Hillary Clinton ne bi imala odriješene ruke.

Time je najviši republikanski dužnosnik u Kongresu gotovo pa priznao poraz svoje stranke u utrci za Bijelu kuću. Ali pošto se istoga dana održavaju izbori za svih 435 kongresnika, Ryanu je to sada prioritet.

Trump je nakon afere sa snimkama na kojima je prostački govorio o ženama dodatno pao u anketama u odnosu na Hillary Clinton. Po novom istraživanju javnog mišljenja Reuters/Ipsos on sada zaostaje za Clinton 8 postotnih bodova.

Anketa je provedena nakon druge predsjedničke debate u nedjelju navečer. Objavljena u utorak, pokazuje da Clinton sada ima potporu 45 posto glasača a Trump 37 posto.

U video-snimci NBC-a od prije 11 godina, Trump se hvali načinom na koji osvaja žene koje ga privlače, tehnikama bliskim seksualnom zlostavljanju. “Kad si zvijezda, puste te da radiš što hoćeš. Možeš učiniti sve”, tvrdi on koristeći vrlo prostačku riječ za ženski spol.

Trumpu je rekao da mu je neugodno zbog tih izjava, ali one su ipak samo “razgovori iz muške svlačionice”.

OZNAKE: obama, trump

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)