Fah

Obama: Pucnjava u Orlandu primjer je domaćeg ekstremizma

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u ponedjeljak da nema jasnih dokaza da je napadač u nedjeljnom pokolju u Orlandu dobio upute od veće terorističke mreže, te da je, kako se čini, riječ o “domaćem ekstremizmu”.

“Čini se da je napadač bio nadahnut raznim ekstremističkim informacijama prenošenim putem interneta”, kazao je američki predsjednik u Ovalnom uredu nakon brifinga s višim dužnosnicima među kojima je bio i direktor FBI-ja James Comey.

“Zasad možemo reći da je ovo zasigurno primjer domaćeg ekstremizma koji nas zabrinjava već dugo vremena”, rekao je Obama.

Napadač Omar Mateen potvrdio je povezanost s radikalnom skupinom Islamskom državom u telefonskom pozivu hitnoj službi 911 za vrijeme napada u gay noćnom klubu Pulse.

Obama je kazao da nema dokaza da je Mateen, koji je ubio 49 prije no što ga je ustrijelila policija, bio dio veće zavjere.

Stručnjaci ispituju različite internetske stranice koje je posjećivao prije napada, dodao je.

Obama je istaknuo da SAD mora misliti o riziku koji predstavljaju zakoni o vatrenom oružju koji omogućuju lak pristup oružju. Policija je rekla da ja napadač upao u klub s jurišnom puškom AR-15 i pištoljem koje je legalno nabavio.

Američki predsjednik rekao je da je zabrinut da bi se odgovor na masakr mogao pretvoriti u raspravu treba li pooštriti zakone o oružju ili progoniti ekstremističke skupine poput IS-a.

“Moramo progoniti te terorističke organizacije i nanijeti im teške udarce”, rekao je Obama ali i dodao da u SAD-u oružje ne smije biti lako dostupno svakome tko odluči drugima nanijeti zlo.

Komentiraj