Obama predstavio budući predsjednički centar u Chicagu

EPA/OBAMA FOUNDATION / HANDOUT HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Bivši američki predsjednik Barack Obama otkrio je u srijedu maketu svog budućeg predsjedničkog centra u Chicagu koji bi trebao služiti za školovanje budućih političkih vođa.

Obamin predsjednički centar gradit će se na 200 hektara u Jackson Parku u čikaškoj četvrti South Side. Park je uređen 1893. za potrebe Svjetske izložbe.

Sastojat će se od tri zgrade – muzeja, konferencijske dvorane i knjižnice. Muzej, najviša od tri građevine, obuhvaćat će javne prostore, urede, predavaonice i izložbeni prostor, objavila je Obamina zaklada.

“Želimo da ovo bude najcjenjenija institucija na svijetu za školovanje novih, mladih čelnika koji su u stanju promijeniti stvari u svojim zajednicama, u svojim državama i u svijetu. To je naš cilj”, rekao je Obama u Chicagu na predstavljanju budućeg centra.

Bivši se predsjednik polako počeo vraćati u javni život nakon isteka mandata u siječnju. Prošlog je mjeseca moderirao skup na sveučilištu u Chicagu, što je bio njegov prvi javni nastup otkako je napustio Bijelu kuću.

Projekt bi trebao biti gotov za četiri godine, no edukacijski programi počet će još ove godine, rekao je Obama koji će za tu svrhu donirati dva milijuna dolara.

Chicago, u kojem Obama ima kuću i gdje je proveo većinu svoje političke karijere, pobjedio je u konkurenciji New Yorka i Havaja koji su htjeli biti domaćini njegovoj knjižnici.

Komentiraj