Trećeg dana boravka u Velikoj Britaniji američki predsjednik Barack Obama je u subotu posjetio povijesno kazalište Williama Shakespearea, The Globe, u prigodi 400. obljetnice smrti velikog pisca.

Predsjednik je gledao predstavu koju je posebno za njega odigrala Shakespearova glumačka družina u tom kružnom kazalištu na otvorenom koje je 1996. obnovljeno pošto je 1613. gorjelo dok se igrao jedan od Shakespearovih zadnjih komada.

“Dopustite mi da svima čestitam. Bilo je sjajno. Poželio sam da se nikad ne završi”, rekao je američki predsjednik nakon predstave dok je oduševljeno pljeskao glumcima u kazalištu na južnoj obali Temze.

Najslavniji britanski kazališni pisac umro je 23. travnja 1616. u 52. godini u rodnom gradu Stratfordu na Avonu, gdje u subotu filmske i kazališne zvijezde igraju najpoznatije ulomke iz njegovih djela.

Obilježavanje 400. obljetnice smrti završava se u subotu u tom gradiću u središtu Engleske.

Svečano će biti i u Londonu, gdje je na južnoj obali Temze organizirana besplatna izložba “The complete walk”  na kojoj će se prikazati 37 desetominutnih kratkometražnih filmova o svakom Shakespearovu djelu.

Komentiraj