EPA/TOLGA BOZOGLU

Obama: Porazit ćemo Islamsku državu, nebo je zacrnjeno prije dan i pol u Parizu

Sjedinjene Države će udvostručiti napore da poraze Islamsku državu i Siriji donesu mir, rekao je američki predsjednik Barack Obama u turskoj Antalyji na početku summita G20.

Ponovio je ocjenu da je napad u Parizu bio udar na cijeli civilizirani svijet. “Nebo je zacrnjeno prije dan i pol u Parizu”, rekao je Obama nakon sastanka s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Po njegovim riječima, IS ima “izopačenu ideologiju”.

  • “Udvostručit ćemo napore da zajedno s ostalim članovima koalicije eliminiramo Daesh kao snagu koja uzrokuje toliko boli i patnje ljudima u Ankari, Parizu i drugdje na svijetu”, rekao je Obama.

Rekao je da Washington i njegovi saveznici rade na ostvarenju političke tranzicije u Siriji “koja će odagnati patnju tolikog broja ljudi i eliminirati okruženje u kojem IS može djelovati.

Erdogan je ustvrdio da napadi u Parizu, Ankari i drugdje pokazuju da je svijet suočen s kolektivnom sigurnosnom prijetnjom. Najavio je da će skupina G20 poslati snažnu poruku u borbi s terorizmom.

“Sučeni smo s kolektivnom prijetnjom. Ovaj teroristički napad nije bio samo na francuski narod nego na cijelo čovječanstvo”, rekao je turski lider.

Komentiraj