Obama pohvalio mirne prosvjede, osudio nasilje

Autor:

FILE PHOTO: Former U.S. President Barack Obama speaks during an Obama Foundation event in Kuala Lumpur FILE PHOTO: Former U.S. President Barack Obama speaks during an Obama Foundation event in Kuala Lumpur, Malaysia, December 13, 2019. REUTERS/Lim Huey Teng/File Photo Lim Huey Teng

LIM HUEY TENG/REUTERS/PIXSELL

Bivši predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama u ponedjeljak je osudio korištenje nasilja u prosvjedima širom SAD-a zbog rasne nejednakosti i prekomjerne policijske uporabe sile a pohvalio je nenasilne prosvjednike koji traže reforme, javlja Reuters.

Velika većina prosvjednika nije bila nasilna, no “mala manjina” dovodi ljude u opasnost i šteti upravo onim zajednicama kojima bi prosvjedi trebali pomoći, napisao je Obama u komentaru objavljenom na internetskoj platformi Medium.

Obama, demokrat koji je bio predsjednik u dva mandata prije Donalda Trumpa, ocijenio je da nasilje “uništava četvrti u kojima često ionako manjka usluga i ulaganja te skreće pozornost sa šireg cilja”.

SAD je već šest dana zahvaćen nemirima izazvanim smrću 46-godišnjeg afroamerikanca Georgea Floyda u Minneapolisu koji je umro nakon što mu je bijeli policajca klečao na vratu dok Floyd nije izgubio svijest.

Obama je prije tri dana u prvim komentarima na Floydovu smrt pozvao na pravdu ali nije spominjao nasilje na nekim prosvjedima. Od tada je dio prosvjednika počeo izazivati požare, razbijati prozore i pljačkati prodavaonice, što je primoralo gradonačelnike većih gradova da tijekom noći uvedu policijski sat.

Obama pozvao ljude koji žele promjene da se bave politikom

Obama je u komentaru pozvao one koji traže reforme da se bave politikom jer će promjene donijeti izbor novih čelnika na nacionalnoj i lokalnoj razini.

“Na kraju se težnje moraju pretvoriti u određene zakone i institucionalne prakse – i demokraciju. To se događa samo kada biramo dužnosnike vlasti koji odgovaraju na naše zahtjeve”, napisao je.

Joe Biden, vjerojatni predsjednički kandidat demokrat koji je bio Obamin potpredsjednik, u nedjelju je također pozvao na prestanak nasilja. “Prosvjedovati protiv takve brutalnosti je opravdano i nužno. Ali paljenje i nepotrebno uništavanje nisu”, poručio je Biden u izjavi.

Biden bi se s Donaldom Trumpom trebao sučeliti na izborima 3. studenog ove godine.

OZNAKE: SAD, Prosvjedi, obama

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.