VIDEO: OBAMA OTVORENO “Ovo je najveća pogreška u mom mandatu…”

EPA/JIM LO SCALZO

Američki predsjednik Barack Obama rekao je kako je najveća pogreška u njegovom mandatu bila nepripremljenost na posljedice svargavanja libijskog vođe Muammara Gaddafija.

SAD je uz pomoć drugih zemalja izvela napade kako bi zaštitili civile tijekom pobune 2011. godine. Nakon ubojstva bivšeg libijskog vođe, Libija je završila u kaosu, milicije su preuzele glavnu riječ, a oformila su se dva suprotstavljena parlamenta i Vlade.

U intervjuu za Fox News je istaknuo kako je vojna intervencija u Libiji bila ‘ispravna’.

Ranije ovog mjeseca u glavni grad Tripoli stigla je Vlada nacionalnog jedinstva, koju podržavaju Ujedinjeni narodi, a još uvijek čeka da preuzme vlast. Vođa frakcije koja vlada zapadnom Libijom zaprijetio je optužnicama svim ministrima koji surađuju s administracijom koja ima podršku UN-a.

Obama je prošlog mjeseca za Atlantic magazin rekao kako je opperacija u Libiji izvedena dobro, ali i kako je Libija sada ‘u rasulu’. Kritizirao je Veliku Britaniju i Francusku, ističući kako je britanski premijer David Cameron nakon intervencije u Libiji postao ‘smeten’.

Kao najveći uspjeh svoje administracije Obama ističe ‘spašavanje ekonomije od krize’, a najboljim danom svog mandata onim kada su prošle zdravstvene reforme.

https://youtu.be/VDKRysd2GmQ

Komentiraj