Obama optužio Trumpa da potkopava američku demokraciju

fah

Američki predsjednik Barack Obama optužio je u četvrtak Donalda Trumpa da “potkopava” američku demokraciju, nakon što je republikanski kandidat rekao da su izbori 8. studenoga namješteni u korist njegove protukandidatkinje Hillary Clinton te da možda neće priznati rezultate.

“Kad govori o namještanju bez ijednog dokaza, kad Trump postaje prvi kandidat velike stranke u američkoj povijesti koji daje naslutiti da neće prihvatiti poraz, radi se o ozbiljnoj stvari”, kazao je američki predsjednik na skupu podrške Hillary Clinton u Miamiju.

Problem je nastao nakon odgovora Donalda Trumpa u trećoj i posljednjoj debati kampanje protiv Hillary Clinton, u srijedu u Las Vegasu, na pitanje hoće li prihvatiti rezultat predsjedničkih izbora, kakav god bio. “Vidjet će u tom trenutku”, izjavio je republikanac dodajući da želi održati napetost.

“Bolje je pobijediti. Ali kad izgubite, čestitate protivniku. Tako funkcionira demokracija”, kazao je Barack Obama. “Nema načina da se lažiraju izbori u tako velikoj zemlji. Pitam se je li Donald Trump ikad bio na nekom biralištu”, ironično je dodao Obama.

U četvrtak na skupu u Delawareu, u Ohiu, Trump je pokušao popraviti štetu. “Prihvatit ću jasan rezultat izbora ali prisvajam pravo da osporim i pokrenem sudski postupak u slučaju sumnjivog rezultata”, izjavio je on.

“Poštovat ću pravila i tradiciju kojih su se držali svi moji prethodnici. Zaključak – pobijedit ćemo”, rekao je Trump pomirljivije.

Hillary Clinton, čiji su izgledi u anketama na najvišoj razini od srpnja, držala se diskretno u četvrtak, istaknuvši u prvi plan svoje glavne adute – bračni par Obama.

Komentiraj