Obama odao počast žrtvama vojne diktature u Argentini

Autor:

epa05229209 US President Barack Obama (L) and his counterpart from Argentina Mauricio Macri (R) make a floral tribute to the victims of the military dictatorship aat Parque de la Memoria in Buenos Aires, Argentina, 24 March 2016. During the tour of the wall, next to the Rio de la plata, the leaders approached the railing, next to the runway, and threw white flowers in tribute to those who lost their lives at the military dictatorship.  EPA/DAVID FERNANDEZ

Barack Obama je prvi američki predsjednik koji je odao počast žrtvama vojne diktature u Argentini (1976.-1983.) riječima “ne ponovilo se”, na dan kada je u toj zemlji prije 40 godina izveden državni udar uz potporu Washingtona.

U spomen parku u Buenos Airesu, na obali Rio Plate, Obama je službeno najavio otvaranje vojnih i CIA-inih arhiva o najkrvavijoj diktaturi u argentinskoj povijesti. U govoru koji će se dugo pamtiti, američki predsjednik je pohvalio “odvažnost i upornost obitelji, supruga, braće i djece koji nisu htjeli odustati od svoje borbe za pravdu i istinu”, spomenuvši napose Majke i bake s Trga Mayo, simbole borbe protiv diktature.

Tisuće protivnika vojnog režima su bile uhićivane, zatvarane, mučene i ubijane. Umjesto da trupla vrate obiteljima, vojska je učinila sve da ih obitelji ne pronađu.

Misleći da je vojska najbolja zaštita od širenja lijevih pokreta koji su nerijetko posezali za oružjem, Washington je podupirao mnoge diktature u Latinskoj Americi.

Kao i njegov francuski kolega Francois Hollande prije mjesec dana, Obama je položio vijenac u Rio Platu odajući počast žrtvama koje su vojnici, još žive, izbacivali iz vojnih zrakoplova tijekom zloglasnih “letova smrti”.

Američki i argentinski predsjednik su na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji posebno istaknuli kako žele da se to “više nikad ne ponovi”, preuzimajući slogan obitelji žrtava koje su 1980-ih tražile odgovornost vojske i njihovih pomagača, a to su po njihovu mišljenju Crkva i Sjedinjene Države. Odmah nakon Washingtona, i glasnogovornik Svete Stolice je najavio skoro otvaranje crkvenih arhiva.

Nakon dvanaestogodišnje vladavine Nestora i Cristine Kirchner, koju je ocijenio “protuameričkom”, Obama je tijekom posjeta pružio potporu predsjedniku Mauriciu Marcriju (desni centar) koji je prije tri mjeseca stupio na dužnost i polako vraća zemlju na put gospodarskog oporavka.

Nakon završetka službenog posjeta, Obama je otputovao u Bariloche, u planinskom lancu Andama, na izlet u nacionalni park Nahuel Huapi, gdje se na istoimenom jezero provozao brodom.

U petak se vratio u Washington, nakon četverodnevnog posjeta Latinskoj Americi koji je protekao u znaku pomirbe, kako na Kubi, tako i u Argentini.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)