Bivši američki predsjednik Barack Obama je u petak nakon inauguracije Donalda Trumpa napustio Washington i uputio se u Kaliforniju gdje će s obitelji provesti odmor.

“Naša demokracija, to nisu spomenici ili zgrade, to ste vi”, poručio je Obama iz vojne baze Andrews u predgrađu glavnog američkog grada.

“Želim se sada malo primiriti i malo zašutjeti”, rekao je Obama (55) uoči puta u Palm Springs.

Nagovijestio je da u prvih godinu dana planira napisati knjigu i više vremena provoditi s obitelji.

Obama je napisao već dvije uspješne knjige. Mediji nagađaju da bi od pisanja mogao zaraditi više od 20 milijuna dolara, uključujući za svoje memoare. U tome bi mu mogli pomoći dnevnici koje piše od studentskih dana, pa tako i za vrijeme boravka u Bijeloj kući.

Za razliku od svojih prethodnika, Obama će ostati živjeti u Washingtonu jer njegova mlađa kći Sasha (15) ondje završava srednju školu. Starija kći Malia (18) je primljena na Harvard, ali pauzira godinu dana pa će studirati početi tek ove jeseni.

Jimmy Carter napustio je odmah Washington i vratio se u Georgiju, kao i Ronald Reagan, koji je u Kaliforniji dočekao smrt. Bill Clinton izabrao je New York gdje je pokrenuo obiteljsku zakladu i gdje je njegova supruga Hillary započela karijeru kao senatorica. George W. Bush vratio se u Teksas.

Obama je rođen na Havajima, a politikom se počeo baviti u Chicagu. Nikada nije rekao da posebno voli Washington, no sada je unajmio kuću u bogatoj četvrti Kalorami.

Srednjoročno, Obama želi raditi s mladima iz manjinskih zajednica koji žive u siromašnim četvrtima i češće odustaju od školovanja, budu nezaposleni ili završavaju u zatvoru.

Komentiraj