Obama krenuo na posljednju predsjedničku turneju

Autor:

 EPA/AUDE GUERRUCCI

Američki predsjednik Barack Obama krenuo je kasno u ponedjeljak na posljednju predsjendičku turneju, kojom će reći zbogom Europi te sudjelovati na azijsko pacifičkom summitu.

 

Obama će najprije posjetiti Grčku. Tamo ga očekuju susreti s čelnicima te države i iznimne mjere sigurnosti s tisućama policajaca na ulicama Atene, u kojoj će promet za Obamina posjeta biti prekinuti na nekoliko sati.

Državni službenici, pripadnici ekstremne ljevice i anarhisti planiraju demonstracije dok Obama bude prolazio kroz glavni grad Grčke.

Obama potom putuje u Njemačku gdje će razgovarati s kancelarkom Angelom Merkel, koja je jedna od njegovih najbližih stranih partnera.

Potom će se u njemačkom glavnom gradu sastati s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, britanskom premijerkom Theresom May i talijanskim premijerom Matteom Renzijem.

Lideri bi trebali razgovarati o krizama u Siriji i Ukrajini, te borbi protiv Islamske države.

Kada je američki predsjednik Barack Obama najavio oproštajni posjet Europi u studenome, očekivao se bitno drugačiji ishod na američkim predsjedničkim izborima.

Europski politički čelnici računali su da će Hillary Clinton pobijediti Donalda Trumpa. A potom je njegov iznenađujući uspjeh diljem Starog Kontinenta pobudio strah da će novi predsjednik redefinirati odnose koji su temeljni kamen poslijeratnog razvoja na zapadu. Zato će i NATO biti važna tema razgovora.

Obama je na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak navečer pokušao ublažiti europske bojazni. “Jedna od poruka koju mogu prenijeti jest da je on (Trump) privržen NATO-u i transatlantskom savezu”, rekao je Obama, prepričavši svoj prvi sastanak s izabranim predsjednikom.

Trump se zauzeo za to da NATO bude snažan, rekao je Obama.

Tijekom izborne kampanje Trump je dovodio u pitanje načela na kojima počiva Sjevernoatlantski savez.

“Ti savezi nisu dobri samo za Europu, dobri su i za Sjedinjene Države”, naglasio je Obama.

Trumpa čeka otrežnjenje

Američki predsjednik kazao je i da će njegova nasljednika u Bijeloj kući dočekati sudar sa stvarnošću bude li pokušao provesti neke od svojih kontroverznih prijedloga iz kampanje.

Redefiniranje odnosa s NATO-om, protjerivanje milijuna ilegalnih useljenika, opoziv trgovinskih sporazuma ili onih o brobi s klimatskih promjenama, nije tako jednostavno kao što se čini.

“Bez obzira kakvo iskustvo ili prepostavke donosite sa sobom, ovaj ured ima svoj način kako da vas otrijezni”, rekao je Obama. “Realnost ima svoj način kako da vam se nametne”, kazao je.

“Jesam li zabrinut? Jesam. On i ja različito mislimo o mnogim pitanjima. Ali savezna vlada i naša demokracija nisu gliser, nego golemi prekooceanski brod”, slikovito je rekao Obama.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)