Obama iz Ovalnog ureda: Sjedinjene Države će prevladati novi teror prijetnji

PA/SAUL LOEB

Predsjednik Barack Obama obećao je u nedjelju navečer u svom rijetkom obraćanju iz Ovalnog ureda, kako će Sjedinjene Države prevladati novi teror prijetnji koji nastoji “otrovati umove” u Americi i širom svijeta.

“Znam da se nakon toliko rata mnogi Amerikanci pitaju jesmo li suočeni s rakom za koji nema lijeka”, rekao je i dodao: “Prijetnja od terorizma je realna, ali ćemo je prevladati”.

Obamin govor dolazi nakon pucnjave u srijedu u San Bernardinu u Kaliforniji, u kojoj je poginulo 14 ljudi, a ranjena 21 osoba. Vlasti su priopćile da je napad izvršio par od koga se ženska osoba preko Facebooka obavezala na vjernost Islamskoj državi i njezinim vođama.

Obama je rekao da, iako nema dokaza da su počinitelji bili u režiji terorističke mreže iz inozemstva, ili da su dio šire zavjere, “njih dvoje su otišli tamnim putem radikalizacije.”

“To je čin terorizma sračunat da ubijaja nevine ljude”, rekao je u 13-ak minuta obraćanja.

On nije najavio značajne promjene u strategiji i nije ponudio nikakav novi recept za politiku pobjede nad Islamskom državom. Istaknuo je kako ima povjerenja u aktualni pristup, te naglasio da nema lakog rješenja za zaustavljanje ekstremističke skupine.

  • Obama je pozvao na reviziju programa izuzeća od viza za ljude koji traže da dođe u SAD-u i rekao da će tražiti od privatnih tvrtki i čelnika zaduženih za provedbu zakona da rade zajedno kako bi spriječili potencijalne napadače da se skrivaju uz pomoć tehnologije.

On je također pozvao Kongres da odobri nove vojne akcije protiv Islamske države u Iraku i Siriji i da odobri zakon koji bi onemogućio ljudima koji su na “popisu zabrane leta” da kupuju oružje.

Predsjednik je također ponovio poziv za pooštrenjem zakona o oružju, kazavši da bez obzira koliko učinkovita bila provedba zakona, nije moguće prepoznati svakog potencijalnog ubojicu. Smatra da je pitanje nacionalne sigurnosti spriječiti potencijalne ubojice da uzimaju oružje.

“Ono što možemo učiniti, i moramo učiniti, jest otežati im mogućnost ubijanja”, rekao je.

Obama je do sada samo dva puta govorio iz Ovalnog ureda. Posljednji put je to učinio 2010. godine, kada je najavio kraj borbene misije u Iraku.

Komentiraj