Obama i Hollande za ambiciozni i trajni sporazum o klimi

EPA/MICHAEL REYNOLDS

Američki predsjednik Barack Obama i njegov francuski kolega Francois Hollande žele da na summitu u Parizu o klimi bude zaključen “ambiciozni i trajni sporazum”, navela je Bijela kuća u priopćenju.

Obama je telefonirao Hollandu u petak ujutro i dvojica čelnika su naglasila osobne angažmane s ciljem zaključivanja ambicioznog i trajnog sporazuma o klimatskim promjenama kao i njihovu odlučnost da zajedno rade kako bi ga postigli na summitu UN-a (COP21) koji počinje u Parizu 30. studenoga.

Francusko predsjedništvo je potvrdilo informaciju o telefonskom razgovoru.

Obama i Hollande su također spomenuli summit G20 u Antaliji u Turskoj, koji će se održati u nedjelju i ponedjeljak gdje će se susresti ovog vikenda, prema američkoj vladi.

 

  • U pogledu klime dvojica predsjednika su složni nakon što su im stajališta bila različita u pogledu obvezujućeg karaktera eventualnog svjetskog sporazuma protiv klimatskog zagrijavanja.

 

“Taj sporazum će biti obvezujuči ili ga neće biti”, rekao je u srijedu na Malti francuski predsjednik Hollande.

Američki državni tajnik John Kerry je međutim ocijenio da taj sporazum neće biti pravno obvezujući.

“To neće biti takav sporazum. Neće biti ciljeva smanjivanja koji su pravno obvezujući, kao što je bio slučaj s Kyotom”, rekao je Kerry govoreći o Protokolu iz Kyota iz 1997. kojim su se zemlje potpisnice obvezale smanjiti svoje emisije stakleničkih plinova, a koji SAD nije ratificirao.

Sjedinjene Države su drugi po veličini svjetski zagađivač nakon Kine.

Komentiraj