Američki predsjednik Barack Obama i japanski premijer Shinzo Abe iskoristit će simbolični zajednički posjet Pearl Harboru da naglase snagu američko-japanskog savezništva u utorak, nekoliko tjedana prije inauguracije novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Obama, koji je na odmoru na Havajima, i Abe sastat će se kako bi razgovarali o vezama između dviju bivših neprijatelja za vrijeme Drugog svjetskog rata prije zajedničkog posjeta mjestu napada koji se dogodio 1941.

Japanske snage napale su Pearl Harbour torpednim zrakoplovima, bombarderima i borbenim zrakoplovima u jutro 7. prosinca 1941. i bombardirale američku flotu koja je bila ondje usidrena u namjeri da unište američke snage u Tihom oceanu.

Abe planira komemoraciju u znak sjećanja na stradale u USS Arizona Memorialu, izgrađenu nad ostacima potopljenoga borbenog broda USS Arizona. Dužnosnici kažu da se Abe neće ispričati za napad.

Japanski premijer u ponedjeljak je obišao nekoliko spomenika na Havajima. Abe nije davao izjave, tek je u tišini stao ispred vijenca cvijeća na Nacionalnom memorijalnom groblju, spomeniku poginulim američkim vojnicima na Pacifiku.

Japanski premijer se zatim u društvu dva člana svog kabineta poklonio i pred spomenicima na groblju Makiki u Honoluluu, posvećenom Japancima koji su se doselili na Havaje početkom devetnaestog stoljeća.

Abe se ne planira ispričati za napad iz 1941., ali će utješiti duše onih koji su poginuli u ratu, rekli su ovog mjeseca njegovi pomoćnici. Japan se time nada pokazati snažan savez sa SAD-om u vrijeme zabrinutosti oko sve većeg vojnog potencijala Kine. Japan je u ponedjeljak svjedočio ulasku kineskih ratnih brodova u gornju polovicu Južnog kineskog mora.

Komentiraj