merički predsjednik Barack Obama rekao je u petak da ima prečeg posla od toga da komentira izjave republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa o mjestu svog rođenja, a demokratska kandidatkinja Hillary Clinton pozvala je svog protivnika da se prestane baviti tim pitanjem.

“Šokiran sam što se to pitanje pojavljuje u vrijeme kada ima toliko drugih stvari za obaviti, no kad bolje razmislim,  zapravo i nisam šokiran”, rekao je Obama.

“Posve sam siguran u mjesto svog rođenja. Mislim da je i većina ljudi”, rekao je Obama u Ovalnom uredu.

Trump je ranije u petak najavio da će se u obraćanju javnosti ponovno pozabaviti pitanjem rođenja sadašnjeg američkog predsjednika. Dan ranije Trump je odbio u intervjuu za novinare komentirati vjeruje li doista da je Obama rođen u SAD-u.

“Na to ću pitanje odgovoriti u pravo vrijeme. Sada ne želim na to odgovoriti”, rekao je za novine.

Prije nekoliko godina Trump je osporio da je Obama uopće rođen na teritoriju Sjedinjenih Država čime je doveo u pitanje njegovu legitimnost po američkom zakonu, pa je da bi smirio polemike Obama, rođen na Havajima, objavio javnosti svoj rodni list.

Zbog takvih tvrdnji Trumpa su optuživali za rasizam jer je Obama prvi afroamerikanac u Bijeloj kući. Ponovno potezanje tog pitanja u kampanji za predsjedničke izbore 8. studenoga moglo bi značiti da Trump pokušava kampanju skrenuti od tema kao što su imigracija, trgovina i gospodarstvo na kojima je dosad napadao svoju demokratsku protukandidatkinju.

Hillary Clinton je u petak, kako prenosi agencija dpa, pozvala Trumpa da se prestane baviti pitanjem Obamine nacionalnosti.

“Obama je rođen u Americi, jasno i jednostavno. I Donald Trump duguje ispriku njemu i američkom narodu”, rekla je Clinton u govoru održanom u Washingtonu.

 

Komentiraj