Obama: Afganistanske snage još nisu dovoljno jake

EPA/RON SACHS

Američki predsjednik Barack Obama je u četvrtak ocijenio da afganistanske snage još nisu dovoljno jake kako bi “jamčile stabilnost zemlje”, opravdavši tako svoju odluku zadržavanja više tisuća američkih vojnika nakon 2016. u toj zemlji.

“Zadržavanje te skromne, ali značajne nazočnosti može biti ključno”, istaknuo je američki predsjednik potvrdivši zadržavanje oko 9800 vojnika u Afganistanu tijekom većeg dijela  2016.

Nakon 2016., 5550 vojnika će ostati u malobrojnim bazama, među kojima u Bagramu, blizu Kabula, Jalalabadu, na istoku i Kandaharu na jugu zemlje.

 

  • “Afganistanske snage sigurnosti su nastavile rasti i one su mogle, uz pomoć međunarodne koalicije, uz visoku cijenu odbaciti talibane iz Kunduza, ali nisu dovoljno jake koliko bi trebale biti”, rekao je Obama.

 

Afganistanske snage razvijaju kapacitete u području obavještajnih službi, logistike, zrakoplovstva i zapovjednih snaga, ali “talibani su napredovali, posebice u ruralnim područjima i mogu i dalje pokretati napade u gradovima poput Kabula”, dodao je.

“Ne bih prepustio da Afganistan bude utočište teroristima kojima je cilj napasti našu zemlju”, rekao je. U ožujku je Obama već najavio usporenje ritma povlačenja američkih vojnika. Velika vojna invazija pokrenuta nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. na Sjedinjene Države službeno je završena krajem 2014. Oko 10.000 američkih vojnika koji su i dalje u Afganistanu danas se bave antiterorističkim operacijama i obukom afganistanskih snaga sigurnosti.

Više od 2300 američkih vojnika je poginulo u Afganistanu, a više od 22.000 ih je ranjeno, dok se troškovi te operacije približavaju iznosu od 1000 milijarda dolara.

Komentiraj