FaH

O ZAVRŠETKU RATA: Al-Assad kaže da je spreman pregovarati s oporbom

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad rekao je u petak kako je spreman pregovarati s oporbom o okončanju sirijskog građanskog rata, dan nakon što su oporbene skupine objavile da podržavaju razgovore s vladom pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda.

“Spremni smo danas započeti pregovore s oporbom. No to ovisi o definiciji oporbe”, rekao je al-Assad u intervjuu za Španjolsku novinsku agenciju (EFE).

“Oporba za svakoga u ovom svijetu ne znači militante. Velika je razlika između militanata, terorista i oporbe”.

Građanski rat između nekoliko frakcija sada je u petoj godini i usložnjen je usponom terorističke skupine Islamske države u istočnoj Siriji.

Ni Islamska država niti ogranak al Qaede Fronta al-Nusra nisu pozvane na ovotjedne oporbene razgovore, a Assad je rekao da će pregovarati s onima koji su bili na konferenciji u Rijadu u prvim znakovima političkog približavanja.

“Od samoga početka sukoba u Siriji usvojili smo dijaloški pristup sa svakom stranom u sirijskom sukobu”, rekao je Assad.

U četvrtak su se umjerena oporba i neke oružane  skupine suglasile da će sudjelovati u pregovorima s režimom iz Damaska i formirale skupinu nazvanu Visoko povjerenstvo koje će birati izaslanike za pregovore planirane za sljedeći mjesec.

Komentiraj