O PREKIDU VATRE: Sastanak u Ženevi operativne skupine

FaH

Prvi sastanak operativne skupine o prekidu vatre u Siriji počeo je u petak poslijepodne u Ženevi, nekoliko sati prije službenog stupanja na snagu primirja koje su prihvatile sve strane uključene u sukob, objavio je UN.

Na tom sastanku, na kojem će sudjelovati predstavnici 17 zemalja članica Međunarodne skupine podrške Siriji (ISSG), razgovarat će se o načinima primjene prekida vatre. Sastanku su prethodili intezivni pregovori od 19. veljače između Amerikanca i Rusa, supredsjednika ISSG-a, kako bi postigli prekid neprijateljstava u tom sukobu koji traje gotovo 5 godina.

Sukobi bi se trebali prekinuti u ponoć po vremenu u Damasku. Ali sirijski režim i njegov ruski saveznik jasno su rekli da će nastaviti bombardirati džihadiste skupine Islamska država (IS) i Fronte Nusra, sirijskog ogranka Al-Kaide koji su isključeni iz dogovora o primirju.

Specijalni izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura treba informirati Vijeće sigurnosti UN-a oko 21 sat i reći novinarima jesu li ispunjeni uvjeti sazivanja novog kruga međusirijskih razgovora u Ženevi.

“Sutrašnji dan je važan, rekao bih ključan”, rekao je novinarima u četvrtak.

Pregovori između režima Damaska i raznih frakcija oporbe su obustavljeni početkom veljače radi ofenzive režima Damaska uz podršku ruskog zrakoplovstva, na pobunjenike.

Komentiraj