O POSKUPLJENJU MISA ‘To je i dalje simbolična cijena, nije mijenjana od uvođenja kune’

Autor:

13.06.2020., Zupa sv. Ante, Gornja Mocila - U zupnoj crkvi sv. Ante odrzan je sredisnji dio proslave Dana svetog Antuna Padovanskog. rPhoto: Ivica Galovic/PIXSELL

Ivica Galovic/PIXSELL

Od idućeg mjeseca diljem Hrvatske poskupljuju mise. Za manje od dva tjedna tako ćemo, primjerice, misu zadušnicu plaćati 40 posto više.

Umjesto sedam eura, misu ćemo plaćati 10 eura. RTL je ugostio fra Vladimira Vidovića, jednog od rijetkih svećenika u državi koji nema problema govoriti o ovoj temi.

Na pitanje koji je razlog poskupljenja, fra Vidović kaže:

“Prema nedavnoj odluci Hrvatske biskupske konferencije, postoji opcija povećanja misnih nakana, misnih intencija. Misa nema svoju cijenu. Svaki vjernik ima pravo na misu, a misni stipendij, kako je termin u kanonskom pravu, je novac koji svećenik dobiva koji služi tu svetu misu”, rekao je.

“Taj novac ide za održavanje crkve. To je simbolična cijena, a ta misna intencija nije mijenjana 30-ak godina. Od kada je uvedena kuna određena je cijena od 50 kuna i do sada nije mijenjana”, rekao je.

INFLACIJI NIŠTA NIJE SVETO Od 1. srpnja poskupljuju mise

“Uopće nema dvojbe da će za vjernike koji nemaju novca biti služena misa. I dalje će imati pravo. To je jednostavno povećanje stipendija”, dodao je.

Naglasio je da je u BiH ona 15 eura, u Sloveniji 23 eura, u Italiji je 10 eura dok se u Njemačkoj razlikuje intencija od četiri do osam eura. S tim da u Njemačkoj svećenici ne žive od intencija. Oni su tamo prema ugovorima koji su tamo važeći – državni namještenici.

Bazilika sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu jedina je crkva u Hrvatskoj koja ima POS uređaj.

“Kada smo odlučili graditi orgulje, odlučili smo to napraviti kao bi svi koji su odlučili ostaviti donaciju to mogli učiniti i putem POS uređaja. Volio bih i da se uvede i za milodare da se plaćaju putem POS-a kako bi se mogla lakše pratiti i transparentnije je“, rekao je za RTL.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.