Davor Puklavec/PIXSELL

“O ljudskim pravima se ne može razgovarati na referendumima”

Ministar uprave Lovro Kuščević najavio je prvu sjednica radne skupine za izmjene Zakona o referendumu. U razgovoru za N1 televiziju Kuščević je rekao kako se o ljudskim pravima ne može razgovarati na referendumima.

“Moramo odvojiti određena putanja od referendumskog odlučivanja. Takve prakse imamo i u drugim zemljama – primjerice Italija, Danska ne dozvoljavaju da se na referendumima odlučuje o pravima nacionalnih manjina, o ljudskim pravima, o poreznom sustavu, o proračunu. S druge strane, postoji opasnost da time zadiremo u nekakva temeljna ustavna, ljudska prava. Stavit ćemo to na radni stol, ispred radne skupine i vidjet ćemo kakav ćemo konsenzus dobiti”, rekao je Kuščević.

Osim ljudskih prava, ministar smatra da se na referndumuma ne bi trebala naći ni pitanja o određenoj fiskalnoj politici, proračunu.

Upitan hoće li taj zakon biti izglasan do travnja ili svibnja, Kuščević odgovara: “Vlada je usvojila plan normativnih aktivnosti. Do kraja ožujka bi taj zakon trebao biti usvojen u Vladi i upućen u Hrvatski sabor”.

Komentiraj