O KLEČAVCIMA U SABORU Orešković: ‘Maknite ih s trgova i zabranite im takva okupljanja’

Autor:

17.05.2024., Zagreb - Obiljezavanje Medjunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije u Klinici za psihijatriju sv. Ivan.  Visnja Ljubicic, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Davorin Visnjic/PIXSELL

Pitanje molitelja, koji se svake prve subote u mjesecu, okupljaju na gradskim trgovima, podijelilo je saborske zastupnike koji su raspravili Izvještaj o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2022. godinu.

“Iluzorno je raspravljati o novim direktivama sve dok se ‘klečavce’ ne ukloni s naših trgova i ne zabrane im takva okupljanja“, rekla je Dalija Orešković (DOSIP), prozivajući državu da je zakazala.

“Ako je ustavno načelo ravnopravnost žena i muškaraca, onda je neprihvatljivo da netko moli da žene budu podređene duhovnom autoritetu“, naglasila je.

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić odgovorila joj je da njen Ured ne može reagirati dok ne dođe do poziva na mržnju i nasilje.

“Vi, koji pozivate na toleranciju, budite tolerantni prema onima koji imaju drugačije stavove“, poručila je oporbenim kolegicama DP-ova Ivana Mujkić, navodeći da molitelji nikoga ne tjeraju da kleči s njima.

“Svatko”, rekla je, “ima svoja uvjerenja, netko je vjernik, netko nije, vjernici mole za različite nakane, no tko je taj tko smije propitivati ispravnost nečije molitvene nakane”, upitala je Mujkić.

Na tvrdnju Arsena Bauka (SDP) kako bi se trebala pridružiti prosvjedu protiv molitelja, a ne samo slati priopćenje, Ljubičić je rekla da njen Ured, kao neovisna institucija, ne sudjeluje u javnim prosvjedima, već to prepušta organizacijama civilnog društva.

Mostovim zastupnicima zasmetao je pravobraniteljičin stav o položaju transrodnih osoba u sportu.

STAV ANALITIČARA ‘DP jedva čeka ljeto kako bi se konsolidirao, novi raskol ne bi preživio’

‘Mislio sam da je vaš stav u vezi sa zdravom pameti’

Pravobraniteljica kaže da o tome nema svoj stav, nego ga čeka na temelju stava međunarodnih organizacija.

“To je skandalozno, mislio sam da je vaš stav u vezi sa zdravom pameti i biologijom”, rekao joj je Nikola Grmoja, dodavši da nitko ne podržava da se muškarci, koji se izjašnjavaju kao žene, natječu u sportu sa ženama.

“S jedne strane morate voditi računa o tome da tim osobama moraju biti dostupne sportske aktivnosti i sudjelovanje na natjecanjima, a s druge strane o njihovim biološkim karakteristikama koje mogu ugroziti određenu kategoriju s kojom se natječu. Moje stajalište će biti usklađeno s međunarodnim stajalištem i bit će podupiruće“, odgovorila je Ljubičić.

Izvijestila je da je njen Ured u 2022. radio na 1.564 predmeta, da je najučestalija bila diskriminacija temeljem spola, a da su u tome žene bile oštećene u 72,4 posto slučajeva. Najveći broj pritužbi odnosio se na područje socijalne sigurnosti, zapošljavanja i rada te uprave.

Govoreći o skloništima za potporu žrtvama nasilja, Ljubičić je pohvalila Vladu zbog značajnih iskoraka u tom smjeru.

“Imamo pokrivenost svih županija, ali moramo raditi na unaprjeđivanju standarda te se i lokalna zajednica mora uključiti”, rekla je na pitanje HDZ-ova Nikole Mažara.

KAKAV USPJEH! ‘Od ustoličenja Plenkovića, iz Slavonije iselilo 90.000 ljudi i ugašeno 7500 OPG-ova’

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Marijan

prije 4 tjedna

Klečavci i svećenici koji provociraju ljude klečanjem i molitvama na trgovima krše i pravila svoje Crkve. Jednostavno treba uvesti redovita pranja trgovima šmrkovima tako da se sve smeće temeljito počisti. Jednako tako ne podupirem ni druge parade (LGBT) kojima se provociraju ljudi.

Avatar photo
Tomtom

prije 4 tjedna

Treba samo pederima dozvoliti da se okupljaju pošto oni imaju najveća prava