O kaznama se još nije razgovaralo: Beroš: ”Ovih dana nošenje maske ima važnu poruku”

Ministar zdravstva Vili Beroš u ponedjeljak je u Dnevniku Nove TV komenitrao nalaz Ministarstva, koji je potvrdio da je dom za starije i nemoćne u Legradu radio ilegalno.

Ukupno je 24 zaraženih štićenika i troje djelatnika u ilegalnom domu za starije u Legradu. Stigao je nalaz inspekcije resornog Ministarstva u kojem stoji da vlasnik nije imao dozvolu za rad i protiv njega će najvjerojatnije biti podnesena kaznena prijava. Beroš kaže da je on zadužen za praćenje zdravstvene situacije, a pitanje odgovornosti za rad ilegalnog doma je pitanje za druga područja.

Ministarstvo zdravstva još uvijek nije u javnosti otkrilo što se dogodilo u bolnici u Čakovcu, u kojoj je preminuo pacijent na hemodijalizi, kojem je u utorak u krv ubrzitgano sredstvo za obavljanje toalete koje je namijenjeno za kožu. ”U tijeku je i rad Povjerenstva za unutrašnji nadzor u županijskoj bolnici. U tijeku su i izvidi zdravstvene inspekcije. Ovaj slučaj nije jednostavan”, kaže.

O obveznom nošenju maske, Beroš je rekao da se još nije razgovaralo o sankcioniranju onih koji se toga ne pridržavaju.

”Ono što je važno jest ukazivati na važnost nošenja zaštitnih maski. Naime, održavanje fizičkog razmaka jedan je od najvažnijih načina sprečavanja širenja bolesti. Naravno da nije uvijek moguće održati distancu i u tim je slučajevima maska vrlo važan element. Možemo reći da ovih dana nošenje maske postaje gesta s porukom – čuvanje je vlastita odgovornost”, istaknuo je ministar.

Dodao je da ”nitko na ovom svijetu nema resurse” da bi kontrolirao nose li svi ljudi maske. ”Sve je na odgovornosti. Moramo znati da nošenjem maske štitimo druge”, poručio je Beroš.

Otkrio je i da je ponovno otvoreno rodilište u zagrebačkoj bolnici u Petrovoj nakon što je privremeno bilo zatvoreno jer otkriveno da je jedan liječnik zaražen koronavirusom te je njegovih 15 kolega završilo u samoizolaciji.

Kada je riječ o problemu prekovremenih sati koji nisu isplaćeni liječnicima, Beroš je otkrio da su održana dva sastanka s Ministarstvom financija kako bi se definirano način otplate svih dosad neisplaćenih prekovremenih sati onim liječnicima koji podižu tužbe. Vjerojatno će biti plaćeni obročno.

Komentiraj