Facebook

‘O kakvoj demografskoj politici govorimo ako poslodavci isključuju radnice iz svijeta rada bez ikakve sankcije?’

Seksizmi, kršenje prava žena, nezakonito postupanje od strane poslodavaca i rodna diskriminacija problemi su s kojima se žene svakodnevno susreću na tržištu rada. Inicijativa “Radno i ravnopravno” pokrenula je akciju “Znate li što su nam rekli?” kako bi potaknuli građane da reagiraju na ovaj problem.

“O kakvoj demografskoj politici govorimo ako poslodavci isključuju radnice iz svijeta rada bez ikakve sankcije?”, zapitala je prije koji dan i Anamarija Tkalčec iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI).

“U CESI nam se redovito javljaju žene koje su dobile otkaz nakon što su ostale trudne ili nisu dobile posao jer imaju malu djecu. Također, dijete nezaposlene majke nema pravo na mjesto u vrtiću jer prioritet imaju djeca zaposlenih roditelja pa kako onda žena ima mogućnost uopće tražiti/ dobiti posao ili se prekvalificirati”, upozorila je Tkalčec.

Poražavajuće zvuče rezultati ispitivanja ‘Reproduktivna prava i karijera: ispitivanje stanja u RH’, koje je u rujnu 2017. godine provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter kako bi ispitala razinu diskriminacije s kojom se sreću žene u Hrvatskoj prilikom zaposlenja i tijekom rada te kako bi dobili uvid u praksu poslodavaca u RH u odnosu na diskriminaciju žena.

Rezultati su pokazali da se 57 posto žena susrelo s protuzakonitim pitanjima na razgovoru za posao, a čak 87.7 posto nije upozorilo poslodavce na tu nezakonitost. Čak 33.5 posto žena je u trenutku svoje zaposlenosti ili traženja posla bilo izloženo nepovoljnom postupanju od strane poslodavca zbog svoje trudnoće, drugim riječima, kršila su se njihova rodiljna prava.

“Želimo ukazati na kršenje prava žena pri zaposlenju i radu te ukazati na stakleni strop i privid jednakih mogućnosti između žena i muškaraca na tržištu rada. Jedan od generatora ovakve diskriminacije je determiniranje žena prvenstveno kroz ulogu majke i njegovateljice te se žene radi toga prilikom rada susreću s brojnim preprekama. Želimo otvoriti raspravu o ovom problemu i potaknuti javnost da se aktivno uključi u postizanje promjene i borbu protiv ovakve diskriminacije”, ističu u inicijativi ‘Radno i ravnopravno’.

Prikupljaju diskriminirajuće, seksističke poruke i situacije s kojima se žene susreću u svijetu rada te pozivaju sve građanke da pošalju fotografije ili natpise sa seksističkim i diskriminirajućim izjavama, komentarima/pitanjima poslodavaca ili situacijama koje su doživjele prilikom razgovora za posao, na radnom mjestu ili u svakodnevnom životu. Fotografije i natpise mogu poslati na adresu [email protected] ili u inbox ‘Radno i ravnopravno’. a prikupljene fotografije i poruke objavljuju se na Facebook stranici ‘Radno i ravnopravno’ te će biti korištene i u nastavku akcije.

Komentiraj