O dokazima u slučaju protiv Benka opet odlučuje Vrhovni sud

Jurica Galoic/PIXSELL

O zakonitosti dokaza protiv bivšeg direktora Čistoće Miljenka Benka i njegovih suoptuženika za namještanje poslova oko nabave opreme za zbrinjavanje otpada još će jednom odlučivati Vrhovni sud, jer je obrana ovoga puta zatražila izdvajanje svih dokaza.

Posljednji zahtjev potkrijepili su tvrdnjom da je optužnicu potpisala neovlaštena tužiteljica, što je sud odbio pa će se slučaj ponovno naći pred Vrhovnim sudom koji je slične zahtjeve obrane ranije odbijao.

Osim zbog žalbi Vrhovnom sudu optužna vijeća u slučaju u kojem se Benka i ostale tereti za namještanje poslova prilikom nabavke opreme za zbrinjavanje otpada i ranije su više puta odgađana zbog raznih zahtjeva obrane ili pak bolesti, neprimanja poziva i slično.

Uz Benka, optužnicom je obuhvaćen direktor tvrtke Gradatin Tomislav Jukić te nekadašnji šef Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivan Markus.

Najteže nedjelo za koje Uskok sumnjiči Benka i Jukića namještanje je natječaja za nabavu specijalnih vozila za komunalni otpad nakon kojega je sklopljen ugovor vrijedan preko 70 milijuna kuna.

Također, Benko je optužen da je nakon dogovora s Jukićem, bez opravdanog razloga, predložio poništenje postupka javne nabave najma malih univerzalnih vozila za čišćenje i pranje javnoprometnih površina s opremom za zimsku službu, uz obrazloženje da je ekonomski isplativo popraviti staro vozilo. No, nakon što je javni natječaj poništen Benko je od Jukića zatražio popravak potpuno drugog vozila za što je, po tvrdnjama tužiteljstva, potrošeno čak 185 tisuća kuna bez PDV-a.

Benko je na Jukićevo traženje 2014. navodno “autoritetom svog položaja” osigurao i da Gradatin na javnom natječaju dobije posao nabave kanti i posuda za otpad. Uskok sumnja da je nakon što je utvrdio da Gradatinova ponuda nije najpovoljnija od Markusa zatražio da “poduzme nužne radnje” kako bi posao dobila Jukićeva tvrtka koja je naknadno izmijenila ponudu pa je u travnju 2014. s Gradatinom sklopljen ugovor o kupnji kanti i posuda za otpad ‘težak’ preko četiri milijuna kuna, također bez PDV-a.

Iako se u istrazi sumnjalo da je Benko primao mito i za zapošljavanje u Čistoći to nije spomenuto u optužnici. Benko je još su u “prvoj rundi” slučaja Agram u listopadu 2014. završio u istražnom zatvoru, a u međuvremenu je, poput ostalih, pušten na slobodu i smijenjen s dužnosti u Holdingu.

Komentiraj