NYT: Trump godinama nije platio porez na dohodak

Američki predsjednik Donald Trump već deset godina nije platio porez na dohodak, objavio je The New York Times.

Kako navode, Trump nije platio nikakav porez na dohodak u 10 od 15 godina, počevši od 2000. godine, jer je prijavio da je izgubio puno više novca nego što je zaradio. U prvog godini svog predsjedničkog mandata, ali i u godini kada je osvojio predsjedničke izbore, Trump je platio samo 750 dolara saveznog poreza na dohodak.

Američki list u svom članku detaljno opisuje velike financijske gubitke i godine izbjegavanja plaćanja poreza Donalda Trumpa. U svojoj predsjedničkoj kampanji Trump se hvalio svojim financijskim uspjesima, a NYT piše da je čak i u tom razdoblju prijavljivao milijunske gubitke. Tijekom te kampanje odbio je objaviti izvješće o plaćanju poreza, a ti su podaci ostali tajni otkako je Trump u Bijeloj kući. Trump je 427,4 milijuna dolara, koliko mu je plaćeno za vođenje showa “Pripravnik”, iskoristio za financiranje drugih poslova, uglavnom golf-terena.

Također, informacije koje je prikupio NYT govore da se Trump godinama borio protiv Porezne uprave oko toga jesu li gubici koje je prijavljivao trebali rezultirati povratom poreza od gotovo 73 milijuna dolara.

Na članak je reagirao i sam Trump, nazivajući ga ‘fake newsom’ i istaknuvši da ‘plaća puno porezan na dohodak’. Poručio je da će se istina otkriti kad završi revizija njegovih prihoda od strane Uprave poreza. “To su potpuno lažne vijesti – izmišljene, lažne”, rekao je Trump novinarima u nedjelju na brifingu u Bijeloj kući.

Na ponovljena pitanje novinara koliko je platio poreza, Trump je – napustio brifing.

Komentiraj