Nutritivni sastojci raznog voća značajno doprinose zdravlju kose

Unsplash/Bruna Branco

Voće je prirodni izvor vitamina, minerala i elemenata u tragovima te biljnih vlakana. Nutritivni sastojci iz voća, uz zdravu prehranu, higijenu i prirodne pripravke za zaštitu, snažno utječu na zdravlje vlasišta i vlasi, piše portal fitness.com.hr

Naranče sprječavaju prerano opadanje kose, bogate su vitaminom C, koji sintetizira kolagen te imaju antioksidativna i antibakterijska svojstva. Breskve su bogat izvor minerala i vitamina, vlakana i proteina. Limeta je kao i naranča bogata vitaminom C te potiče stvaranje kolagena. Jabuke su jedan od najzdravijih međuobroka i pojačavaju proizvodnju keratina u folikulima dlake. Ananas je također izvor vitamina C, a bogat je i kalcijem, čiji nedostatak dovodi do gubitka kose. Banane sadrže vitamine B skupine, koji jačaju kosu i štite od lomljenja vlasi. Tu su i jagode prepune vitaminom B5 koji pomaže u sprečavanju gubitka kose. Konzumacije avokada je dobra za zdravo vlasište jer to voće  sadrži sadrži gotovo 20 vitamina i minerala, ali i zdrave masti.

Za zdravu kosu dobro je kozumirati i pripravke od sjemenki crnog grožđa, marelice sadrže dvije esencijalne masne kiseline, a i druge manje poznate vrste voća blagotvorno djeluju na zdravlje kose.

Komentiraj