‘Nutriscore’: Uvodi se semafor za označavanje zdravih proizvoda

Autor:

Zdrava prehrana 20.08.2018., Zagreb - Zdrava prehrana.
Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Tomislav Miletic/PIXSELL

Europska komisija trebala bi do 2022. godine predložiti jedinstven sustav označavanja hranjivosti proizvoda za cijelo europsko tržište s ciljem kvalitetnijeg informiranja potrošača i jačanju borbe protiv pretilosti i povezanih bolesti. Sada se u Europi koristi osam različitih sustava označavanja nutritivne vrijednosti, a Hrvatska predlaže i svoj znak ‘Nutriscore’ koji će nutritivnu vrijednost proizvoda označavati u obliku semafora, prenosi HRT.

‘Nutriscore’ sustav već se koristi u Njemačkoj, Francuskoj i Belgiji gdje su zdraviji proizvodi označeni su zelenim slovom A, a najlošiji crvenim E.

SDP-ova zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan istaknula je da je glavni cilj EU-a da se ujednači jedinstvena oznaka koja će biti identična i obvezna svim državama članica, a koja će biti jasna krajnjim potrošačima.

Hrvatska već ima svoj znak, a sada ga predlaže za cijelu Uniju. Voditeljica Službe za promicanje zdravlja u HZJZ-u Sanja Musić Milanović objasnila je da se radi o jamstvenom žigu koji se nalazi u zelenom oblačiću ‘Živjeti zdravo’.

Za sada ovu oznaku ima ukupno 281 hrvatski proizvod. “Proizvod s ovom oznakom u svojoj kategoriji zadovoljio je najviše kriterije i to ne znači da drugi nisu dobri, to znači da je ovaj bolji od ostalih”, kazala je.

Istraživanja su pokazala je čak 60 posto građana Hrvatske pretilo ili ima prekomjernu težinu. Povećanju postotka pridonijela je i epidemija uzrokovana koronavirusom koja nas je zatvorila u četiri zida. Ljudi su se ulijenili, više jedu, manje vježbaju, što kao posljedicu ima veći broj oboljelih od dijabetesa ili visokog tlaka.

“Nekako naši najveći izazovi u Hrvatskoj su smanjenje udjela soli, smanjenje udjela šećera. Isto tako odabir kvalitetnijih masti, premala nam je količina ribe u prehrani”, istaknula je dopredsjednica Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara Darija Vranešić te dodala da čak i industrija hrane teži smanjenju nezdravih sastojaka i uvođenju kvalitetnijih.

Kako bi se doskočilo ovom problemu, osim zdravije prehrane ključan čimbenik zdravog načina života svakako je i tjelesna aktivnost.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.