Pixabay

Nutella u Hrvatskoj mora biti ista kao u cijeloj EU

Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta usvojio je zakon koji zabranjuje prodaju naizgled istih proizvoda različite kvalitete u Europskoj uniji, objavila je na konferenciji za novinare europarlamentarka Biljana Borzan.

“Službena pozicija Europskog parlamenta je da se različita kvaliteta proizvoda na istoku i zapadu EU-a mora zabraniti. To je pozicija do koje smo došli nakon godina uvjeravanja, povlačenja za rukav i dokazivanja! Oduševljena sam ovako dobrim rezultatom teških pregovora i za mene već petogodišnjeg procesa. Vrlo je teško gurati zakon za koji nitko ne želi da se dogodi osim vas i dijela istočnoeuropskih zastupnika”, rekla je Borzan.

Dodala je kako više od 80 posto građana Hrvatske smatra da nas velike korporacije tretiraju kao građane drugog reda. “Europski parlament je donio najbolju poziciju, unatoč teškim pregovorima. Sada je na potezu Vijeće, a tu veliku ulogu mora odraditi naša vlada”, poručila je.

Direktiva propisuje da će kazne za proizvođače koji plasiraju dvostruku kvalitetu biti do četiri posto njihovog godišnjeg prometa. Paralelno sa zakonodavnim procesom ide i europsko istraživanje kvalitete proizvoda za koji je sredstva iz EU proračuna osigurala upravo Borzan.

Ovo izglasavanje znači da će proizvodi u svim zemljama EU-a trebati biti jednake kvalitete. Primjer za to je namaz Nutella. Istraživanje Biljane Borzan od prije nekoliko godina, uspoređujući hrvatsku i njemačku Nutellu, otkrilo je kako proizvod iz Hrvatske sadrži sirutku u prahu i manji postotak obranog mlijeka u prahu, dok proizvod iz Njemačke sadrži samo obrano mlijeko u prahu. Sirutka je jeftinija sirovina. Primjećena je i razlika u boji, konzistenciji, mirisu i okusu proizvoda: proizvod kupljen u Hrvatskoj je slađi, gušći i aromatičniji na kakao dok je proizvod iz Njemačke tamniji, aromatičniji na lješnjak i maziviji. Sada bi potrošači iz Hrvatske trebali dobivati proizvod jednak onomiz Njemačke.

Komentiraj