Republikanci u Senatu skršili su u četvrtak demokratsku blokadu primijenivši takozvanu ‘nuklearnu opciju’, postupak koji će im omogućili da u petak potvrde konzervativca Neila Gorsucha za suca Vrhovnog suda.

Senat u kojem republikanci imaju većinu glasao je s 52 prema 48 po stranačkoj pripadnosti za izmjenu tradicionalnog propisa i zabranili proceduralnu taktiku zvanu filibuster protiv kandidata za Vrhovni sud. Oni su promijenili veličinu većine koja je potrebna za okončanje rasprave o kandidatu za Vrhovni sud na jednostavnu ili 51 glas, sa 60 glasova koliko je trebalo prema prijašnjim pravilima.

Time su zaustavili demokratsku taktiku ‘filibusteringa’, koja se provodi tako da zastupnik beskrajno govori za govornicom i kupuje vrijeme kako bi spriječio da se neki zakon stavi na glasanje.

Republikanci su tako snizili većinu potrebnu za odobrenje suca u Vrhovni sud, a koja je iznosila tri petine senatora (60 glasova od 100) na jednostavnu većinu od 51 glasa, kojom se potvrđuju suci niže instance i članovi izvršne vlasti.

S 55 prema 45 glasova republikanci nisu ranije uspjeli prikupiti supervećinu od 60 glasova traženu prema ranijem propisu za zaustavljanje demokratskog filibustera.

Zbog toga se predsjednik republikanske većine Mitch McConnell odlučio za složen postupak glasanja kojim se broj potrebnih glasova za zaustavljanje rasprave za sudce Vrhovnog suda sa 60 smanjuje na 51 glas. Takav postupak naziva se “nuklearna opcija”, jer se smatra krajnjim potezom kojim se krše tradicije Senata, piše Reuters.

U Senatu republikanci imaju većinu 52 prema 48.

Izglasavanjem zabrane filibutstera republikanci su utrli put da se u petak izglasa potvrda Gorsucha jednostavnom većinom negdje oko 19 sati po mjesnom vremenu.

Sam predsjednik Donald Trump ohrabrio je McConnella da primijeni “nuklearnu opciju”.

Lani je bivši predsjednik Barack Obama kandidirao na upražnjeno mjesto suca Merricka Garlanda, ali je republikanska većina odbila raspravljati o toj nominaciji, kazavši tada da trenutak nije dobar jer se očekuju predsjednički izbori.

Kada Senat potvrdi 49-godišnjeg Gorsucha, omjer snaga bit će 5 prema 4 u deveteročlanom Vrhovnom sudu. To će omogućiti Trumpu da ostavi neizbrisiv trag na najviši američki sud i ispuni obećanja iz kampanje.

Dužnost suca Vrhovnog suda je doživotna.

Vrhovni sud s većinom konzervativnih sudaca mogao bi se odraziti na izmjene zakona o nošenje oružja, zakona o vjerskim slobodama, pobačaj, javnu potrošnju, pravima transrodnih osoba.

Mada su demokrati protiv promjene pravila i optužuju republikance za prisvajanje vlasti, zapravo su upravo demokrati prvi posegnuli za nuklearnom opcijom kada su kontrolirali Senat 2013. Zabranili su filibuster za kandidate za izvršnu vlast i savezne sudce osim Vrhovnog suda, ali su ga dopustili za Vrhovni sud i zakonodavstvo. Promjene pravila koje predlažu republikancu zadržavaju mogućnost filibustera za zakonodavstvo.

Tri demokratska senatora koji idu na izbore 2018. u državama koje je prošle godine dobio Trump, Joe Donnelly iz Indiane, Joe Manchin iz Virdžinije i Heidi Heitkamp iz Sjveren Dakote, nisu glasovali kao njihova stranka nego s republikancima da dovedu do glasovanja za potvrdu, mada nisu dali svoj glas za promjenu pravila o filibusteru. Senat je s 55 prema 45 glasovao za završetak rasprave o Gorsuchu time okončavajući demokratski filibuster.

Komentiraj