HINA / Dario GRZELJ

Nuklearka Krško u nedjelju će biti isključena iz mreže

Nuklearna elektrana Krško u nedjelju će privremeno biti isključena iz mreže, kako bi se otklonile smetnje uočene u sustavu mjerenja visokog napona na jednom od dva glavna transformatora, priopćeno je u srijedu iz nuklearke.

“Nakon uspješno izvedenog remonta u proljeće ove godine NE Krško radi stabilno, punom snagom. Nedavno smo na sustavu mjerenja visokog napona na jednom od dva glavna transformatora opazili smetnje. Riječ je o povremenom gubitku signala na jednoj mjernoj liniji napona provodnika glavnog transformatora GT2”, izjavio je direktor kvalitete i ocjene nuklearne sigurnosti Darko Kavšek.

Naime, dva glavna transformatora povezuju elektranu s 400 kilovoltnom elektroenergetskom mrežom.

Kratkotrajno isključenje iz mreže potrebno je jer će se korektivni radovi izvoditi na sustavu koji je tijekom pogona pod visokom naponom.

“Isključenje je planirano za nedjelju, a opseg i trajanje radova i kontrolnih mjerenja ovisi i o vremenskim prilikama. Oborine, naime, otežavaju radove”, ističe se u priopćenju.

Uprava elektrane objašnjava da se u poslijeremontom razdoblju povremeno pojavljuje gubitak signala na mjernoj liniji napona provodnog izolatora glavnog transformatora GT 2 na jednoj od triju faza.

“S obzirom da dugoročan pogon s povremenim gubitkom signala na toj mjernoj liniji, odnosno prekidom mjerne petlje, znači rizik prenapona za provodni izolator i time transformator, slijedi kratkotrajna zaustava elektrane i preventivno uklanjanje svih šestero priključaka za mjerenje visokog napona na provodnim izolatorima obaju transformatora te instalacija namjenskih čepova za uzemljenje priključaka”, stoji u priopćenju.

Ističe se i da je pogon moguć i bez nadzornih mjerenja na provodnim izolatorima kao i da će se konačna sanacija sa zamjenom svih priključaka provest tijekom sljedećeg remonta.

Iz Nuklearne elektrane Krško naglašavaju da preventivno isključenje elektrane iz mreže nije vezano uz stanje elektrane, već samo uz odstupanje rada nadzornog sustava transformatora, koji mjerenjima osigurava informacije o stanju transformatora.

Predviđaju postupno snižavanje snage te isključenje generatora, dok će reaktor i dalje raditi niskom snagom.

Nakon završenih radova slijedi ponovno preklapanje napajanja elektrane sa 110-kilovoltnoga na 400-kilovoltno rasklopno postrojenje, sinkronizacija elektrane s mrežom i dizanje snage.

Komentiraj