Saša Zinaja

NUIĆ ‘Naš film je dobar jer odluke više ne donose političari’

‘Zanemariti uživanje u kulturi najveća je tragedija, a upravo se to dogodilo u Hrvatskoj’, govori filmski redatelj i profesor na Akademiji dramske umjetnosti Antonio Nuić, čiji je film ‘Mali’ dobitnik Zlatne arene na pulskom festivalu

Četiri godine zatvora nisu promijenile Franju. On je diler. Supruga mu umire, a njezini roditelji žele ga prikazati kao nesposobnog roditelja i uzeti mu skrbništvo nad sinom Malim. Mali voli oca i njegove nekonvencionalne odgojne metode i želi živjeti s njim. Franjo ne namjerava nikome opravdavati način na koji odgaja sina, kao što ne namjerava pustiti da ga itko od njega razdvoji. Za četrdeseti rođendan Franjo dobiva dva poklona koji su rješenje svih njegovih problema.

“Mali”, novi film 41-godišnjeg redatelja Antonija Nuića, osvojio je Zlatnu arenu u Puli i nametnuo se kao iznimno snažna priča o surovoj hrvatskoj stvarnosti koja u prvi plan stavlja korupciju, ali i odgoj, odnosno odnos roditelj-dijete. Nuić je rođen u Sarajevu pa mu je poseban osjećaj bio prošlog tjedna prikazati film pred tamošnjom publikom koja je reagirala velikim pljeskom nakon projekcije. Osim što je filmski redatelj i profesor na Akademiji dramske umjetnosti, gdje je diplomirao, Antonio Nuić aktivan je u naporima da se osigura bolji status filma u hrvatskom društvu. Osnivač je inicijative Puk’o nam je film koja raznim prijedlozima zakona pokušava poboljšati kvalitetu stvaranja i distribucije filma.

NACIONAL: Vaš novi film ‘’Mali’’ osvojio je Zlatnu arenu u Puli, koliko je Pula još uvijek ‘’pojam’’ filmskog festivala? Je li pulski festival izgubio značaj?

Film je izgubio značaj. Svi se ili sjećamo ili nam pričaju o slavnim vremenima filma ‘60-ih, ‘70-ih i ‘80-ih godina. Ali ljudi zaboravljaju da je film u to vrijeme bio jedini oblik zabave. Televizija je u mom djetinjstvu imala dva programa, od kojih je jedan program emitirao do 21 sat, a drugi maksimalno do ponoći i to je bilo to. Kino je bilo jedini oblik zabave. Malo ga je kasnije narušila era videokazeta pa je već ‘80-ih krenula ta degradacija. Sad u digitalno vrijeme, kad postoji milijun oblika zabave, generalno je film još samo jedan oblik te zabave, ali je i dalje značajan…

Pročitajte više u novom broju Nacionala…

Komentiraj