U Nacionalnom parku Plitvička jezera održana je konferencija ‘Izazovi i perspektive održivog razvoja turizma u Hrvatskoj’, a povodom obilježavanja Međunarodne godine održivog turizma za razvoj.

Na konferenciji, na kojoj je sudjelovao veliki broj predstavnika turističkih zajednica iz cijele Hrvatske, lokalnih akcijskih grupa, predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave, znanstvene zajednice te ljudi iz turističke industrije, govorilo se o nužnosti integriranja široke zajednice u edukaciju, promociju i provođenje filozofije održivog razvoja turizma. Na konferenciju su se uvodno obratili predstavnici triju ministarstava; gospodin Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike, gospodin Robert Pende, pomoćnik ministra turizma te gospođa Nikolina Klaić, državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Iz dosadašnjih primjera razvoja turizma na obali mogli smo uočiti sve prednosti i nedostatke turističke ekspanzije. Posebno je istaknuta opasnost od masovnosti turizma te njegovoj sezonalnosti i svih posljedica koje takav oblik turizma donosi sa sobom. Pojedina mjesta na Jadranu u ljetnim mjesecima postaju nepodnošljiva za turiste koji su došli na odmor kao i za domicilno stanovništvo. Istaknuta je i opasnost od prostorne devastacije.

Održivi razvoj turizma počiva na tri stupa: ekonomskoj održivosti, društvenoj odgovornosti te zaštiti okoliša. Za uspješno provođenje u praksi, potrebna je suradnja naizgled suprotstavljenih sektora, kao što su turistička izgradnja i zaštita prostora. U Hrvatskoj postoji dosta loših primjera nesuradnje spomenutih sektora i zato moramo oprezno i stručno pristupiti daljnjem razvoju da se ne dogodi daljnje “prostorno zagađenje“. Pogledamo li kroz povijest izgradnje gradova i naselja, vidjet ćemo da se nekada puno više vodilo računa o kulturi izgradnje i materijalima koji su bili primjereni podneblju.

Održivi turizam podrazumijeva uključivanje stanovništva i suživot s turistima, jer oni upravo dolaze doživjeti, osjetiti i kušati ono što nemaju u svome kraju. Suradnja pružatelja usluga i lokalnih proizvođača danas je iznimno cijenjena i tražena. Seoska domaćinstva koja uz poljoprivrednu djelatnost nude i uslugu smještaja te prehrane moraju dobiti svoje mjesto u turističkoj ponudi. Nerijetko se dogodi da je skuplji proizvod fast fooda nego domaći i zdravi proizvod poljoprivrednog domaćinstva koje je tu namirnicu samo proizvelo. U kontekstu razvoja kontinentalnog turizma potrebna je edukacija kao i strateška pomoć u održivom razvoju.

Temeljem predavanja i interaktivne panel rasprave doneseni su zaključci da je održivi turizam ključni smjer razvoja turizma i kako filozofiju održivog turizma treba promovirati na svim razinama društva, integrirati dionike turističkog razvoja radi donošenja konkretnih projekata održivosti (TZ, JLS, LAG, udruge…), kreirati, promovirati i provoditi male projekte ‘Održivi turizam u praksi’ te svakako zakonski regulirati i poboljšati planinski turizam kao i druge selektivne oblike turizma u Hrvatskoj po uzoru na dobre primjere razvijenih zemalja.

Konferenciju su organizirali Mreža za održivi razvoj Hrvatske u supokroviteljstvu NP Plitvička jezera i Klastera Lika Destination.

Više informacija na www.odrzivi.turizam.hrwww.tourism4development2017.org/.

Komentiraj