NP KRKA “Naši su djelatnici postupali u okviru svojih zaduženja”

Pixabay

U Nacionalnom parku Krka, čiji su djelatnici u ponedjeljak popodne prijavili policiji grupu mladića zbog sumnje da bi mogli imati veze s požarom koji je planuo na području parka kod Burnuma, ističu u utorak kako su postupali u okviru svojih zaduženja.

“Svaki djelatnik u okviru svog posla ima zaduženja, pa su i u ovom slučaju svi djelovali promptno i time spriječili još veću štetu u Nacionalnom parku Krka. Djelatnici su reagirali na neobičnu radnju koja se odvijala u parku te obavijestili čuvare prirode koji su zatim u skladu sa svojim ovlastima izvršili uvidi i obavijestili policiju koja je dalje preuzela slučaj. Također, istovremeno je izviješćeno i nadležno vatrogasno tijelo koje je odmah reagiralo te je požar spriječen gotovo na samom početku, a velika je sreća što je izbio na području koje je pod ispašom gdje je bila samo suha trava i gdje nije bilo srednjeg i većeg raslinja”, izjavila je Katia Župan, glasnogovornica Nacionalnog parka Krka.

Zahvalila je vatrogascima i nadležnim službama na izuzetno brzoj reakciji i što dolaze u Nacionalni park Krka i na najmanji znak uzbune.

“Oni su spriječili da šteta bude veća”, kazala je Župan od koje doznajemo da je jučerašnjim požarom bio obuhvaćen samo manji dio parka, izvan posjetiteljskih ruta, nedaleko od arheološkog nalazišta Burnum prema dijelu kanjona Krke gdje se  nakaze između slapova Brljan i Manojlovac.

Do kasnog popodneva požar je na tom dijelu Nacionalnog parka stavljen pod kontrolu i do 18 sati lokaliziran.

Policija je jučer popodne u policijsku postaju u Knin dovela sedam osoba radi sumnje da imaju veze s izazivanjem požara kod Burnuma, a protiv dvojice maloljetnika jutros su podnijeli kaznene prijave zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Jednoga od njih sumnjiče da je upaljačem upalio suhu travu i tako izazvao požar većih razmjera, a drugoga da je prijatelja poticao na to kazneno djelo.

Ostali mladići pušteni su nakon ispitivanja kućama, a dvojica osumnjičenih policiji nisu otkrili motiv zašto su zapalili vatru.

Policiji ih je prijavio nadzornik Nacionalnog parka Krka kojem je recepcionerka zaposlena u Burnumu javila da je na putu s posla kući kod jednog nadvožnjaka vidjela skupinu momaka na biciklima koji su se ponašali vrlo sumnjivo u trenutku kad je na toj lokaciji izbio požar.

Nadzornik ih je po opisu kolegice identificirao kao mještane sela Radići Donji, koji su mu bili poznati otprije te je sve prijavio policiji koja je nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protiv dvojice od njih podnijela kaznene prijave šibenskom Općinskom državnom odvjetništvu za mladež i o svemu obavijestila nadležni centar za socijalnu skrb.

Komentiraj