Nowotny: Europa nije suočena s novom financijskom krizom

FaH

Član Upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB) Ewald Nowotny izjavio je kako je očito da je financijski sektor u tranzicijskoj fazi, no ne vjeruje da je Europa suočena s novom bankarskom krizom, sličnom onoj 2007. i 2008. godine.

“Ne bih oko toga previše dramatizirao. Nalazimo se u tranzicijskoj fazi i u fazi učenja”, kazao je Nowotny za Reuters u četvrtak, odgovarajući na pitanje o problemima zbog novih kapitalnih zahtjeva koje bi banke trebale ispuniti do kraja godine.

Nowotny smatra prenapuhanim upozorenja nekih kritičara da bi euro kao valuta mogao izgubiti na vrijednosti ocijenivši da postoje problemi s određenim zemljama članicama. “Ne vidim nikakve posebne izazove koji podsjećaju na krizu u 2007. i 2008. godini”, rekao je austrijski guverner središnje banke.

Odbio je komentirati slučaj Deutsche banke. Cijena dionice Deutsche banke izlistana na Wall Streetu dotaknula je u četvrtak rekordno nisku razinu uslijed rasta zabrinutosti oko stabilnosti banke u svjetlu novčane kazne od 14 milijardi dolara koju traži američko Ministarstvo pravosuđa u sklopu istrage o prodaji loših hipotekarnih vrijednosnica.

Jutros je cijena dionice te banke pala na rekordno nisku razinu i na burzi u Frankfurtu. Medijska izvješća govore da klijenti Deutsche banke pojačano povlače svoj novac sa svojih računa u toj banci.

Nowotny  je rekao da je važno uzeti u obzir sve posljedice prije nego što se dopusti bankrot neke financijske institucije, uz napomenu da takva odluka uvijek pokreće zabrinutost za druge institucije.

Izjavio je i da su središnji bankari još podijeljeni oko bankarskih pravila Basel III, koji bi trebali biti u potpunosti primijenjeni do kraja godine, ali da će se banke vjerojatno suočiti s još većim kapitalnim zahtjevima.  Prodaja imovine bio bi najbrži način prikupljanja kapitala, poručio je.

Bazelski odbor sastavljen od regulatora iz gotovo 30 zemalja nalazi se pod snažnim pritiskom bankarske industrije i europskih vlada da uspori reforme koje sada dovršava. Pravila Basel III, koja su usmjerena na stvaranje otpornijeg globalnog bankarskog sustava nakon financijske krize 2008., uključuju povećanje i diversifikaciju kapitala banaka kako bi se ubuduće zaštitile od kriza.

Komentiraj