Novozelandski parlament danas raspravlja o reformi zakona o pobačaju

U novozelandskom parlamentu danas se raspravlja o reformi zakona o pobačaju. Novi zakon dekriminalizirao bi pobačaj i omogućio ženama da se same jave u klinike tijekom prvih 20 tjedana trudnoće.

Pobačaj je trenutno na Novom Zelandu kriminalno djelo, a legalno se može obaviti samo kako bi se spasio život majke ili očuvalo njeno fizičko ili mentalno zdravlje. Cijeli postupak moraju odobriti dva liječnika.

“Pobačaj je jedini medicinski postupak koji je još uvijek na Novom Zelandu kriminalno djelo. Vrijeme je da se to promijeni”, rekao je tijekom predstavljanja zakona u parlamentu ministar pravosuđa Andrew Little. Dodao je kako siguran prekid trudnoće mora biti tretiran i reguliran kao pitanje zdravlja. Poručio je i kako žena ima pravo izabrati što se događa s njezinim tijelom.

Stopa pobačaja u Novom Zelandu iznosila je 2018. 13,5 na 1.000 žena starosti između 15 i 44 godine, što je gotovo dvostruko više nego u Njemačkoj (7,1 na 1.000) i ista kao u Sjedinjenim Državama, pokazuju novozelandske statistike.

Zakon će se u parlamentu tretirati kao pitanje savjesti, što znači da zastupnici mogu odlučivati o njegovu prihvaćanju neovisno o stajalištima svojih stranaka. Očekuje se da će zakon proći svoje prvo čitanje, no članovi parlamenta često mijenjaju svoje stajalište između prvog, drugog i trećeg čitanja.

Kada zakon prođe, još mora pred posebno povjerenstvo, kako bi se čuli stajalište javnosti.

Komentiraj