[quote_box_center]

  • Inovativno radiološko liječenje moglo bi prekinuti ciklus migrena kod osoba koje kronično pate od toga stanja
  • Riječ je o istraživanju predstavljenom na godišnjem okupljanju američkih stručnjaka za intervencijsku radiologiju

[/quote_box_center]

Inovativno radiološko liječenje moglo bi prekinuti ciklus migrena kod osoba koje kronično pate od toga stanja, prema istraživanju predstavljenom na godišnjem okupljanju američkih stručnjaka za intervencijsku radiologiju, prenosi Science Daily.

Znanstvenici iz zdravstvenog centra u Albanyiju i newyorškog sveučilišta u Saratoga Springsu uz pomoć intranazalnih blokada sfenopalatinog ganglija ublažili su simptome kod pacijenata pa im je nakon toga trebalo i manje lijekova kako bi se ublažila bol od migrene.

“Migrene su među najčešćim glavoboljama u SAD-u koje onesposobljuju i trošak i nuspojave lijekova za migrenu mogu biti ogromni”, kaže voditelj istraživanja Kenneth Mandato iz zdravstvenog centra u Albanyiju.

“Intranazalne blokade sfenopalatinog ganglija daju se pod kontrolom radioloških snimaka te mogu brzo popraviti kvalitet života ljudi”, dodao je.

Istraživački postupak

glavobolja

Mandato i njegov tim proučili su slučajeve 112 pacijenata koji su patili od migrena.

Tijekom davanja blokade pacijentima je uveden tanki kateter kroz nos kojim je ubrizgan 4 postotni lidokain u ganglij kojeg se povezuje s pojavama migrena.

Odmah nakon blokade pacijenti su kazali kako se intenzitet simptoma prepolovio, a 30 dana kasnije simptomi su bili 36 posto blaži. Osim toga 88 posto pacijenata kazalo je da je koristilo manje drugih lijekova za migrenu ili ih nije uopće uzimalo.

Mandato vjeruje da se blokade mogu ponavljati ako je potrebno jer se radi ne minimalno invazivnom zahvatu i lijeku čija je sigurnost provjerena.

Komentiraj