Novost iz Spomengaja: Varaždinka stvara keramičke urne iz kojih klija novi život

Kako pepeo kućnog ljubimca ne bi postao konzerviran prah, Tajana Berga, varaždinska kreativka koja oblikuje jedinstvene keramičke proizvode, osmislila je keramičke urne iz kojih izrasta novi život.

Njezine urne sada su u ponudi Spomengaja, poznatog krematorija i groblja za kućne ljubimce.

Naime, prije dvije godine Zagreb je dobio Spomengaj, groblje za kućne ljubimce s različitim uslugama: kremiranja, ispraćaja, ukopa. Nije prošlo dugo, poraslo je zanimanje građana za novi način opraštanja i čuvanje uspomena na ljubimce. Ubrzo nakon otvorenja, u Spomengaju je obavljeno sto pedeset kremacija. Većina građana odlučuje se nakon kremiranja u urni preuzeti pepeo ljubimca, a manji dio njih urne položi u kasete, odnosno zid sjećanja.

Građani se u Spomengaju opraštaju od raznih vrsta ljubimaca. Najčešće su to psi i mačke, ali ima tu i papiga, zamoraca i kornjača. Kako bi građanima pružio sveobuhvatnu uslugu, Spomengaj omogućuje i prijevoz tijela ljubimca te organizaciju ispraćaja.

No, osim usluge ukopa, kremiranja i ispraćaja, Spomengaj je odnedavno otišao korak dalje: Nude se urne koje mogu postati mjesto novog života – biljke u cvatu.

 

Jasenka Haleuš i Tajana Berga u Spomengaju s urnama koje su postale tegle za biljke. Photo: Spomengaj


Urna koja se lako razgrađuje u zemlji i urna kao tegla za cvijeće

Budući da je kućnim ljubimcima okružena čitav život, Tajana Berga željela je stvoriti nešto što bi fizički kraj života ljubimca, kako pojašnjava, postao zapravo novi početak.

Zato je osmislila keramičke urne za interijere i eksterijere.

“Urne koje želimo ukopati vani, napravljene su od gline koja je tako paljena da prvo služi kao spremnik za pepeo, a potom se u kontaktu sa zemljom i vlagom lako razgrađuje. Urne koje su namijenjene interijerima, paljene su dva puta na tisuću stupnjeva i izuzetno su čvrste. Zahvaljujući tome mogu služiti kao tegle za cvijeće“, opisala je Tajana Berga.

Inače, izradom ukrasnih te kućanskih predmeta od keramike Tajana se bavi već tridesetak godina, a ovo su joj nove kreacije.

Iz urne, u kojoj je pepeo kremiranog kućnog ljubimca, raste cvijeće. Photo: Spomengaj

Iz urne klija novi život

Urne za ukop u zemlju izvorne su boje pečene gline, a urne za interijere se dodatno oslikavaju. Svaka dobiva jedinstvene boje, uzorke i teksture. Posebno su atraktivne one zlatne i srebrne te one na koje je aplicirana čipka.

“Čim smo ove urne uvrstili u svoju ponudu, građani su se počeli za njih raspitivati. Posebno im se sviđa što sami odabirući urne Ateliera Berga sudjeluju u stvaranju novog života iz pepela ljubimca koji se ovdje kremira. Naime, ljudi sami odabiru sjeme ili sadnicu biljke koju će zasaditi u teglu.

Neki razmišljaju o sukulentima, drugi o ružama, a treći o stablima… Mogućnosti je mnoštvo“, rekla je Jasenka Haleuš, voditeljica Spomengaja.

 

Urna postaje tegla za cvijeće. Photo: Spomengaj


Suradnja s drugim obrtnicima

Haleuš je izrazila nadu da će Spomengaj slične suradnje ostvariti i s drugim hrvatskim kreativcima i obrtnicima.

Inače, Spomengaj u četvrtak obilježava dvije godine rada. U tom razdoblju kontinuirano raste zanimanje građana za njegove usluge. Najviše se naručuje pojedinačno kremiranje tijela kućnog ljubimca. Ta se usluga najčešće traži za pse i mačke, no građani kremiraju i druge kućne ljubimce poput hrčaka, kanarinaca, kornjača i iguana.

Komentiraj